Översyn av arbetet med barns rättigheter

- Regeringens mål är att bättre tillvarata barns rättigheter och att få ett bättre genomslag för barnkonventionen. För att lyckas med att genomföra en ambitiös och verkningsfull barnpolitik måste vi ha effektiva verktyg och insatser. Därför har vi nu tagit beslut om att ge Statskontoret i uppdrag att göra en översyn av myndighetsstrukturen för barnpolitiken.

Det säger socialminister Göran Hägglund i en kommentar till regeringsbeslutet tidigare i veckan.

- Utgångspunkten för översynen är att få ett bättre genomslag för barnkonventionen i samhället och bättre tillvarata barns rättigheter. Barnombudsmannens (BO) egna undersökningar har visat på brister i genomförandet av barnkonventionen bland myndigheter, kommuner och landsting.

- Eftersom BO är regeringens viktigaste aktör för att genomföra barnkonventionen är det naturligt att översynen tar sin utgångspunkt i en översyn av BO.

- FN:s barnrättskommitté har uttryckt oro för ombudsmannens självständighet i förhållande till regeringen och Statskontoret ska alltså redovisa olika alternativ för att få en ändamålsenligare myndighetsstruktur.

- Många myndigheter ansvarar för frågor som rör barns och ungas rättigheter och intressen. Statskontoret ska därför också titta på om det finns frågor som ligger utanför BO:s verksamhet men där det finns behov av bättre samordning.

Uppdraget skall redovisas till Socialdepartementet senast den 31 oktober 2007.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0