Örebro: Heroinets väg från Afghanistan och dess påverkan på stater

Svante Cornell, forskningschef, Programmet för Sidenvägsstudier, Uppsala universitet inledde dagens program genom att tala om att vägarna mellan produktion och konsumtion ger många allvarliga effekter. Så understödjer till exempel narkotikahanteringen konflikthärdar och bidrar också till ökad korruption, vilket förhindrar en positiv utveckling. 

Programmet för sidenvägsstudier driver sedan 2003 forskning, bland annat med fokus på narkotikahanteringen och utvecklingen i forna Sovjetunionen och Sydvästasien. 

Om man betraktar den globala organiserade brottslighetens utveckling noterar Corsell följande huvudpunkter:
* En kvantitativ ökning under de senaste 20 åren
* Globalisering en viktig faktor
* Exponentiell ökning av internationell handel
* Billigare, enklare telekommunikations
* Billigare, enklare transporter
* Stark ökning av internationella finansiella transaktioner
*Öppnare gränser
*Stora positiv konsekvenser för världen men det finns en baksida: kriminella nätverk har utnyttjat möjlighet att gömma sig i den större och öppnare handeln 

Kriminella grupper har ökat smuggling av alla typer och arbetar allt mer i nätverksbaserade konstellationer.

När det gäller narkotikahanteringen så är den idag den mest värdefulla industrin inom den organiserade brottsligheten, andra största i världen enligt beräkningar med en beräknad omsättning på mellan 500 miljarder och 1 triljon dollar.

Heroin-och kokainindustrierna har den största omsättningen och narkotikahanteringen utgör en plog för annan verksamhet, bland annat med kopplingar till människohandel och vapenhandel.  

Afghanistan står idag för 92 procent av produktionen av opiumvallmon och kokainet produceras idag nästan uteslutande i konflikthärdar. 

Samtidigt som produktionen av opiumodlingar ökar i Afghanistan så avtar den, t ex i Laos och Burma, bland annat beroende på övergång till mer av syntetiska droger.  

I praktiken har vi ett land som är producent av allt heroin i välden, nämligen Afghanistan
, konstaterar Corsell, även om en del produktion också finns i Sydamerika. 

Om problemet skulle försvinna i Afghanistan tror inte Corsell att det skulle lösa problemet. Eftersom efterfrågan styr industrin är risken överhängande för att produktionen flyttas, säger Corsell. 

Afghanistans opiumproduktion ökar konstant och flyttar också norrut i landet. Alla 32 provinser producerar idag oipum och allt mer opium förvandlas till heroin i Afghanistan. 

Efter 2002 noteras en kvantitativ, stabiliserad ökning i Afghanistan. Heroinindustrin är fortfarande större än 50% av Afghanistans legala ekonomi. Jämförbara siffror för Colombia ligger på 5%. 

När det gäller marknaden för heroin med högst värde ligger Västeuropa i topp. Störst missbrukarpopulation finns i transitländerna Iran, Pakistan, Ryssland och också Baltikum. 

Beträffande prisutvecklingen på heroin så minskar dessa, också i Skandinavien. 

Forna Sovjetunionens roll
Svaga stater skapades i samband med Sovjeunionens kollaps
Korruption, kriminalitet och avsaknad av lojalitet till stat och lag
Spekulation olagligt-gränsen för vad som är legalt ändras
Staterna saknade institutioner
Fattigdom, väpnad konflikt och revolutioner
Staterna i Centralasien saknade gränsövervakning, militär, statliga institutioner vid självständigheten
Ekonomisk kollaps och korruption i sovjetsystemet
Mot mitten av 1990-talet var smugglingsnätverken etablerade 

Detta leder till nya smugglingsvägar, den sk norra vägen, bland annat beroende på att Afghanistans norra gräns är svår att bevaka och att ett land som Tjetjenien saknar effektiv gränsövervakning. 

Corsell betonade också problemen med statsinfiltration, vilket innebär att den organiserade brottsligheten  i allt högre grad  infiltrerar statsmakten i svaga stater.  I Afghanistan är de flesta politiska styrkor kopplade till narkotikaproduktion. 

Det är också berättigat att fråga sig var narkotikamiljarderna tvättas. Här är Sverige sårbart och underfinansierat vad gäller penningtvätt, säger Corsell. 

Beträffande kokainindustrin vet vi en hel del om var pengarna tvättas, Miamis bankvärld är intressant i det sammanhanget. När det gäller de enorma vinsterna från heroinhanteringen är kunskaperna om var pengarna tvättas och tar vägen mycket knapphändiga. 

Besök också http://www.silkroadstudies.org för ytterligare information. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0