INCBs årsrapport om narkotikasituationen i världen

Årsrapporten från det Wienbaserade FN-organet INCB (International Narcotics Control Board) är nu offentliggjord. 

I årets rapport pekar man speciellt på följande problemområden:
* Narkotikasituationen i Afghanistan försämras snabbt
* Varning för masspridning av falska mediciner
* Missbruk av receptbelagda medel mer omfattande än illegalt misbruk
* Bantningshysterin - Missbruket av dietpiller ökar 

Aghanistan
Om inte Afghanistan snabbt vidtar åtgärder mot korruption kommer regeringens ansträngningar när det gäller narkotikakontrollen att undermineras, förhindra politisk utveckling, ekonomisk tillväxt och social utveckling i landet, säger INCB, som betonar att arbetet med att utrota den illegala odlingen av opiumvallmo hindras av korruptionen i hela landet. 

INCB konstaterar att landet inte lyckats med att bemästra den illegala produktionen av opiumvallmo, som istället nådde en rekordproduktion 2006 [6 100 ton]. 

Utöver problem med illegala odlingar och tillverkning av heroin har Afghanistan också problem med drogmissbruk. Enligt den första undersökningen som gjorts av missbruket i landet, har Afghanistan omkring en miljon missbrukare, varav 60 000 är barn under 15 år. 

Falska mediciner
INCB varnar för att masspridningen av falska mediciner, som nu är tillgängliga i många länder, kan få ödesdigra konsekvenser för konsumenterna. I årets rapport uppmanar INCB medlemsnationerna att se till att narkotika och psykotropa ämnen inte tillverkas illegalt eller avleds från den legala tillverkningen och de legala distributionskanalerna. 

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att mellan 25 och 50 procent av de mediciner som konsumeras i utvecklingsländer är av detta slag. Som exempel nämns Afrika där falskt vaccin resulterade i 2 500 dödsfall 1995. 

Missbruk av receptbelagda medel
Missbruk och smuggling av receptbelagda medel kommer antagligen att bli mer omfattande än missbruket av illegala droger. INCB konstaterar att mediciner som innehåller narkotika och/eller psykotropa ämnen missbrukas i mycket stor omfattning. Den här sortens mediciner har effekter som påminner om de som narkotika ger när de tas i omåttliga mängder och utan medicinsk kontroll.  

Som exempel på omfattningen nämner INCB bland annat USA som ett exempel där missbruket av receptbelagda läkemedel överstiger missbruket av praktiskt taget alla narkotiska preparat ? cannabis undantaget. Andra exempel: Nigeria där pentazocine är den näst vanligaste drogen som används för injicering; buprenorfin (Subutex) är den mest vanliga injektionsdrogen i de flesta områden i Indien och missbruk av samma preparat i tablettform är också vanligt i Frankrike och de skandinaviska länderna. I Frankrike, uppger INCB, kan så mycket som 25-50 procent av preparatet ha läckt ut på den illegala marknaden. 

Beträffande receptbelagda medel vill INCB att medlemsnationerna systematiskt samlar in data om beslag av läkemedelsprodukter och att man också inkluderar missbruk av läkemedel i undersökningar avsedda att ge kunskap om omfattning och typ av missbruk. 

Bantningshysterin
INCB utfärdar också en varning för bantningshysterin och missbruket av dietpiller ? ett missbruk som kan få ödesdigra konsekvenser. Dessa ?mediciner? minskar aptiten och hungerkänslorna. 

Några intressanta uppgifter i årets rapport
 

Afrika
Utvecklingen av en storskalig smuggling av kokain i Afrika är oroande. Såväl antalet gripna kurirer som mängden beslagtaget kokain har ökat kraftigt. Narkotikasmugglande nätverk drar nytta av den bristande myndighetskapaciteten i Afrika och dessa nätverk använder Afrika som transitområde för smuggling av kokain från Sydamerika. Dessutom smugglas heroin från västra och sydvästra Asien via Östafrika för vidare transport till den europeiska marknaden och, i mindre utsträckning, till Nordamerika. 

Odling och produktion av cannabis, som är den huvudsakliga missbruksdrogen i Afrika, ökar trots en klar minskning av cannabisproduktionen i Marocko, som är världens största producent av hasch, och trots intensiva utrotningsförsök där. 

Centralamerika och Karibien
Regionen fortsätter att vara ett transitområde för kokain från Sydamerika avsett för Nordamerika och Europa. Omkring 90 procent av det kokain som kommer till Nordamerika årligen passerar via Centralamerika, samtidigt som Karibien ligger längs en av huvudlederna för smuggling av kokain till Europa. 

Också här finns omfattande korruption och svagheter i myndigheternas arbete, vilket underminerar de olika ländernas arbete att bekämpa narkotikaproblemet. Kopplingen mellan smuggling av mer lokal typ och den organiserade brottsligheten i flera länder, t ex El Salvador, Guatemala och Honduras, fortsätter att vara ett problem. Från Honduras och Panama rapporteras smuggling av vapen och ammunition i utbyte mot narkotika. 

Smuggling av prekursorer ökar och det finns flera fall där en stor mängd farmaceutiska beredningar, som innehåller kontrollerade prekursorer som efedrin och pseudoefedrin, har importerats legalt till regionen för att sedan smugglas vidare till Syd- och Nordamerika för att användas vid den illegala tillverkningen av narkotika. 

Nordamerika
Från USA rapporteras [i Monitoring the Future] en minskning av narkotikamissbruket i flera olika åldersgrupper. Däremot finns det anledning till oro inför den höga och tilltagande missbruksnivån både bland ungdomar och vuxna när det gäller receptbelagda läkemedel, som idag är den näst vanligaste formen av missbruk efter cannabis. Missbruket av dessa läkemedel har resulterat i ett ökat antal dödsfall. INCB uttalar speciell oro beträffande missbruket av den syntetiska opiaten fentanyl, som också tillverkas i illegala, hemliga laboratorier i Nordamerika. 

Metamfetamin utgör ett annat stort problem och 58 procent av USAs alla kommuner betraktar metamfetamin som sitt största drogproblem. 

I Kanada ökar missbruket av cannabis och den illegala odlingen av cannabis har blivit en framgångsrik industri. 

Den största producenten i området är emellertid Mexico. Utöver den cannabis som odlas i Mexico har mexikanska organisationer ökat såväl storleken som kvalitén på sina odlingar på offentliga och privata områden i USA där de producerar cannabis med en högre THC-halt med hjälp av ny teknik. Den mexikanska organiserade brottsligheten  kontrollerar större delen av den organiserade smugglingen av narkotika på ?grossistnivå? i USA och har nu utvidgat sin kontroll av hanteringen till områden som tidigare ?styrdes? av t ex colombianska och dominikanska intressen. 

Organiserade kriminella grupperingars aktiviteter i Kanada har resulterat i att landet används som källa för cannabis, metamfetamin och MDMA när det gäller såväl det inhemska bruket som produktion för USA.  

Sydamerika
Den totala ytan för odling av kokabusken i Anderna ökade något år 2005, men var fortfarande 28 procent lägre än siffran för år 2000. En smärre nedgång av odlingar av kokabusken i Bolivia och Peru ?kompenserades? genom en ökning av odlingarna i Colombia. 

INCB oroas över att regeringen i Bolivia [där en tidigare ordförande i kokaodlarnas fackförening, Evo Morales, numera är landets president] planerar att introducera en ny narkotikakontrollpolitik som medger användning av kokablad för tillverkning av en mängd produkter ? något som kanske inte ligger i linje med FN:s narkotikakonventioner. 

I Peru utövar kokaodlarna påtryckningar på den nya regeringen i syfte att stoppa den manuella utrotningen av kokabusken. Enligt nu gällande lagstiftning i Argentina betraktas inte innehav av kokaté eller kokablad avsedda att som innehav eller eget bruk av narkotika. 

Stora mängder prekursorer beslagtas i de flesta länderna i Sydamerika. 

Cannabis betraktas som den mest använda drogen i Sydamerika medan kokainmissbruket är orsaken till de flesta kraven på missbruksbehandling i Sydamerika. 

Asien
Ost- och Sydostasien
Illegal odling av opiumvallmo fortsatte att minska i nästan alla länder i regionen, särskilt i Myanmar, Laos och Vietnam. 

Smugglare försöker i ökad utsträckning genomföra illegal försäljning via Internet och mobiltelefoner. Försök att smuggla narkotika till Japan med post har ökat. 

Missbruket av amfetaminliknande preparat har blivit ett snabbt tilltagande problem i Laos. Metamfetamin föredras av missbrukare i Japan, liksom i Filippinerna, Korea och Thailand. Missbruk av metamfetamin är också vanligt förekommande i Indonesien, Myanmar och Singapore, och i tilltagande grad i Malaysia. 

Sydasien
Problemet med smuggling av heroin från Västasien består och den hanteringen orsakar också en illegal marknad i Sydasien, vilket i sin tur resulterar i ökat missbruk där. 

Också cannabis odlas i flera länder i Sydasien och missbrukas flitigt i regionen. 

Omfattande problem med kontrollen av farmaceutiska beredningar som innehåller kontrollerade ämnen har resulterat i stort missbruk i alla samhällsgrupper, särskilt i Bangladesh, Indien och Nepal. 

Västasien
Afghanistan ökade den illegala odlingen av opiumvallmo med 59 procent 2006. Man uppskattar att opiater från Afghanistan främst smugglas genom Iran, Pakistan och länder i Centralasien. Iran står vidare för världens högsta missbruk av opiater. 

Den illegala odlingen av opiumvallmo ökar i Pakistan. En ny trend är smuggling av heroin från Pakistan till Kina och därifrån vidare till Europa via Hongkong. 

Missbruket av amfetaminliknande preparat har bland annat spridits till Iran. Turkiet och flera länder på den arabiska halvön. 

Europa
Cannabis fortsätter att vara den drog som missbrukas mest i Europa. 

INCB noterar också med oro att det trots pågående diskussioner med berörda regeringar finns lokaler där missbrukare kan använda sin narkotika. Detta är ett brott mot de internationella fördragen om narkotikakontroll. INCB uppmanar alla regeringar att se till att effektiva metoder vidtas för att åtgärda narkotikamissbruk och spridningen av HIV/AIDS i enlighet med kraven i de internationella fördragen för narkotikakontroll.  

INCB uppmanar regeringarna i de länder där lokaler för missbruk inrättats att fortsätta sina ansträngningar att garantera att adekvat vård erbjuds de som har behov av behandling och social integrering i enlighet med de internationella fördragen för narkotikakontroll. 

Europa är idag världens näst största marknad för kokain. Mängden beslagtagen kokain och antalet personer som använder kokain har ökat i jämförelse med föregående år. Kokainmissbrukarna utgör idag tio procent av de missbrukare som tas in för behandling inom EU. Spanien och Storbritannien är de länder som har den högsta förekomsten av kokainmissbruk i Europa. 

Europa fortsätter att vara en av de huvudsakliga marknaderna i världen för MDMA (ecstasy). De huvudsakliga källorna för tillverkning av amfetaminliknande preparat i Europa fortsätter att vara Nederländerna följt av Polen, Belgien, Litauen och Estland. 

Missbruk av metamfetamin rapporteras från myndigheter i Tjeckien, Litauen, Moldavien och Slovakien. 

Missbruket av heroin ligger i stort sett stabilt och har till och med avtagit i Väst- och Centraleuropa medan missbruket av opiater har ökat i Östeuropa, särskilt i de före detta sovjetiska republikerna och i länder i Sydosteuropa längs Balkanrutten. Flera länder i Östeuropa rapporterar också ökat missbruk och smuggling av fentanyl och 3-metylfentanyl. 

Den årliga rapporten från INCB ger en bra sammanfattning av narkotikaläget på olika kontinenter. Den som är intresserad bör därför ta del av hela rapporten från INCB som du hittar här. (Information om Europa finns i rapporten i paragraferna 557-615). 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0