Europa alltmer rökfritt

De senaste åren har nio europeiska länder infört rökfria serveringar och ytterligare ett 30-tal länder har begränsat rökning på restauranger. Men det krävs ytterligare åtgärder för att komma tillrätta med tobaksanvändningen menar världshälsoorganisationen (WHO) i en ny rapport, rapporterar Folkhälsoinstitutet. 
 
WHO-rapporten beskriver hur tobakskontrollen och tobakspolitiken har utvecklats från 2002 till 2006 i Europa. Framförallt ger rapporten en översikt av resultaten av den aktionsplan som antogs 2002 mot tobak för hela Europa. Rapporten tar även upp hur efterlevnaden och processen med den globala Ramkonventionen för tobakskontroll som trädde i kraft 2005 ser ut.  

Utvecklingen mot ett mer rökfritt Europa är tydlig. När WHO granskade tobaksutvecklingen 2002 i Europa hade inte ett enda land infört rökförbud på serveringar. På vägen till ett rökförbud på serveringar har dessutom många länder redan tidigare beslutat om andra rökförbud i offentliga miljöer.  

Andelen vuxna rökare i Europa uppskattas till i genomsnitt 28,6 procent, 40 procent bland männen och 18,2 procent bland kvinnorna.  

Det är främst för männen något lägre siffror jämfört med 2002, men WHO konstaterar att det fortfarande krävs stora åtgärder för att minska antalet rökare totalt sett i Europa. Största andelen manliga rökare finns i Ryska federationen med 61 procent. Minst röker de svenska männen och om den senaste tillgängliga statistiken studeras röker numera 14 procent av männen. WHO-undersökningen tar däremot inte hänsyn till den totala användningen av tobak, till exempel snusandet. Siffrorna för svensk del blir inte lika låga om det totala tobaksbruket studeras. 

Största andelen kvinnliga rökare finns i Österrike med över 40 procent. De svenska kvinnorna ligger i undersökningen på genomsnittet för Europa med 18 procent. Men senare undersökningar bland annat från Statens folkhälsoinstitut tyder på att siffran sjunkit ytterligare till 15 procent. En nedgång som till stor del kan förklaras med införandet av rökfria serveringar och en minskad social acceptans för tobaksbruk. 

De västliga länderna i Europa har kommit längst med höjda skatter för att begränsa användningen av tobak. I genomsnitt har priserna ökat med 6,8 procent sedan 2002, men i sydöstra Europa har tobaken blivit billigare. Dyrast är cigaretter i Storbritannien med cirka 67 kronor för ett paket, billigast i Lettland med cirka 10 kronor. 

Du hittar hela rapporten från WHO här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0