Den brittiska (och europeiska) debatten om cannabis går vidare

Det faktum att den brittiska tidningen The Independent on Sunday förra veckan (18 mars) tog avstånd från den cannabiskampanj som tidningen drog igång för tio år sedan har gett upphov till en omfattande debatt över hela Europa, och i gårdagens utgåva av The Independent on Sunday konstaterar tidningen att Vår förstasidesrubrik förra veckan, Cannabis-en ursäkt,drog till sig uppmärksamheten hos många människor. Inte någon fråga sedan Irakkriget har orsakat sådana reaktioner från våra läsare och andra media.? 

Det är tämligen sällsynt att chefen för det Wienbaserade FN-organet UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), Antonio Maria Costa, ger sig in i debatter direkt i tidningar, men den här gången har det skett. 

Antonio Maria Costa skriver bland annat följande i The Independent on Sunday igår. 

Det är sällsynt att en ledande tidning intar en framträdande roll till förmån för narkotikaliberalisering. Det är ännu mer sällsynt att man offentligt tar avstånd från en sådan kampanj. The Independent on Sunday förtjänar heder för att ha modet att ändra sin inställning till cannabis som ett resultat av de ökade bevisen om hur farlig världens mest populära drog har blivit.  
 

Det kan inte ha varit ett enkelt beslut. Utan tvekan skriver många läsare under på den låt-gå-toleranta inställning till cannabis som blir alltmer vanlig bland utbildade människor i västvärlden. En sådan samsyn måste bestridas.
 

De som förespråkar legalisering av cannabis vill få oss att tro att cannabis är en behaglig, ofarlig drog som bara ger användaren en känsla av lätt berusning och som inte skadar någon annan. Det ger en attraktiv bild. De som säljer ?skunk? vet bättre. Gå igenom hemsidor som erbjuder cannabisfrön så hittar du namn som Armageddon, AK-47 och White Widow. 
 

-Det här kommer att slå dig sönder och samman och göra flisor av dig, eventuellt kvicksand om du går alltför långt, skryter en försäljare från Glasgow. 
 

Det uttalandet  ligger närmare sanningen.
 

Den cannabis som finns idag är flera gånger starkare än den marijuana som dagens åldrande baby-boomers rökte på college. Under flower-power-perioden låg THC-koncentrationen på två till tre procent. Dagens cannabis kan innehålla tio gånger så hög halt.
 

Du kan läsa hela artikeln av Antonio Maria Costa här

Läs också:
Engelsk tidning ber om ursäkt för kampanj för legalisering av cannabis
Skador av hasch och marijuana (uppdaterad 2006)
Haschguiden 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0