Cannabis till och i Sverige

Johan Nilsson, kriminalinspektör och projektledare för cannabisprojektet i samarbete med Mobilisering mot narkotika och Rikskriminalpolisen redovisade före lunchpausen en del av resultaten från cannabisprojektet som startade 2004. 

En utförlig rapport om hela cannabisprojektet offentliggörs inom kort. 

Johan Nilsson gav en tydlig föredragning om såväl internationella som nationella förutsättningar för den svenska cannabishanteringen och han konstaterade inledningsvis att cannabissmugglingen har varit nedprioriterad under flera år

Handeln med cannabis innebär i allra högsta grad såväl kommersiell produktion som handel. Det är en multinationell industri med en beräknad global omsättning på cirka 1 150 miljarder kronor. 

Cannabisprojektet

Cannabisprojektet, som startade 2004 har haft ett antal utgångspunkter för verksamheten, bland annat avsåg man att beräkna konsumtionen av cannabis och mängden insmugglad cannabis. (Inrapporteringen som gjorts till projektet är begränsad till grova narkotikabrott.) 

Utifrån detta ska en strategisk rapport om cannabis upprättas som, tillsammans med annan information, ska kunna ligga till grund för att öka bekämpningen mot cannabis i hela landet och förbättra arbetet med cannabisärenden i Sverige. 

De myndigheter som deltagit i projektet är polisen, tullen, SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium), finanspolisen och kustbevakningen. 

Marocko
80% av allt hasch i Europa produceras i Marocko, speciellt i Rif-bergen i nordöstra delen av Marocko där cirka 100 000 ton cannabis förädlas till 3080 ton hasch. För ändamålet finns i dagsläget cirka 50 000 hektar odlingsbar mark som sysselsätter omkring 100 000 familjer. I Marocko beräknas cirka 800 000 människor vara sysselsatta med handeln med cannabis 

Tidigare genomfördes större delen av smugglingen från Marocko med hjälp av speedboats. Den typen har nu mer eller mindre upphört efter att spanska myndigheter byggt upp ett radarsystem som uppenbarligen skrämt bort stora delar av den trafiken. Johan Nilsson noterar att smugglingen nu går mer åt Barcelonaområdet. 

I Marocko är det den lilla staden Nador som är centrum för all handel med hasch. Nador är den stad som ligger på andra plats (Casablanca på första plats) när det gäller banktransaktioner i hela Marocko. Det finns 100 hundra banker i Nador. Hur mycket av pengarna stannar då kvar i Nador? Cirka 10%.  

Europa-Sverige-Norge
Cannabisdistributionen är komplex och hänger samman med olika varianter för smuggling av narkotikan. De vanligaste transportmedlen när det gäller smugglingen i Europa är båtar, lastbil gods och container, och också stor förekomst i personbilstrafiken. 

Med tanke på de omfattande variationerna i smugglingstekniker säger Johan Nilsson att polis och tull bör försöka rikta in sig mot en större bredd av insatser än bara mot resandetrafiken i Sverige

Nilsson betonar att Oslo idag är som en stor cannabismagnet och det finns stor anledning till oro inte minst för att norrmännen förefaller vara på väg in i ett harm reduction-synsätt med inga ingrepp knappt mot missbrukarna på gatan.  Johan Nilsson rapporterar också att de mängder cannabis som förekommer i Norge är betydligt större än i Sverige. 

I Sverige är det Stockholm, Skåneregionen och Göteborg som är de stora centra för cannabishanteringen. 

Under 2005 fördubblade cannabisprojektet beslagen av cannabis tack vare ett förbättrat nationellt och internationellt samarbete. 

Nilsson konstaterar att narkotikarotlarna är väl fungerande där de finns och att de ofta är motorn i narkotikabekämpningen. Vidare fungerar narkotikabekämpningen mycket bra när de som ska arbeta med den får syssla med det dom ska, nämligen narkotikabekämpning. Nilsson betonade också att det är viktigt med narkotikabekämpning på alla nivåer. 

Hittills har i Sverige 19 grova ligor har slagits ut, varav cannabisprojektet står för hälften. Den andra halvan hade genomförts ändå. 

Fokusering på problemet med rätt resurs ger ökat resultat samtidigt som projektet visar på en problematik som i grunden handlar om resurser, säger Nilsson. 

I Sverige beslagtar polis och tull i snitt cirka 800 kg hasch per år 

Prisbilden
Hur ser då prisbilden ut? Hur mycket får köparen betala för 1 kg. Ja, det beror på var inköpet sker. Följande kan ses som aktuella riktvärden: 
Norge 20 000-30 000 kronor
Sverige 20 000-30 000 kronor
Marocko 1 700-3 000 kronor
Spanien 6 000-8 000 kronor
Holland 13 000-15 000 kronor
Tyskland14 000-15 000 kronor 

Går det då att tjäna pengar på cannabishanteringen? Självklart och dessutom grova pengar. Ett räkneexempel:
Inköp av 100 kg i Spanien för cirka 800 000 kronor
Omkostnader för smuggling till Sverige, cirka 1 000-2 000 kronor per kilo
Produkten säljs för cirka  2-4 miljoner i grossistledet och sedan vidare för cirka 7,5 miljoner på gatunivån
Den totala vinsten i det här exemplet blir cirka 6 miljoner för 100 kilo. 

Marijuana
Sverige är nästan självförsörjande på marijuana, som odlas inne i landet. Importen av marijuana är liten.

Mer eller mindre fabriksmässiga odlingar har upptäckts bland annat i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Halmstad. Också den här hanteringen ger stora förtjänster. 

Cannabishanteringen har kopplingar till allvarliga brott som mord och kidnappning och, självklart, till organiserade kriminella nätverk. 

Kriminella nätverk

I cannabisprojektet har man upptäckt 120-140 nätverk som ägnar sig åt cannabishantering. Av dessa är 30-35 nätverk, med kapacitet för 1 ton vardera per år, kartlagda. Hittills har 19 sådana nätverk bekämpats av polis och tull genom satsningen. 10 av dessa nätverk hade kapacitet för 1 ton per år. 

Den svenska cannabismarknaden beräknas omfatta minst 25-30 ton per år. 

Jag återkommer med ytterligare information så snart den slutgiltiga rapporten från cannabisprojektet är klar. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0