Cannabis i Sverige

Vi vet idag, efter den kartläggning som gjorts vid Rikskriminalpolisen, att mellan 120 och 140 olika ligor eller nätverk smugglar omkring 25-30 ton hasch till Sverige varje år. Av dessa har mellan 25 och 30 kapacitet att hantera minst ett ton per år. Huvuddelen av haschet kommer från Rif-bergen i norra Marocko. 

Olika europeiska brottsnätverk har kontakter och arbetar mot marockanska aktörer på spanska solkusten, och inte bara där utan i stort sett är hela sydvästra Medelhavet ett intressant område i sammanhanget. 

De marockanska kontakterna, oavsett var de befinner sig, arbetar i sin tur med kontakter i Marocko. Att tänka sig att någon skandinavisk lintott gör affärer i Rif-bergen hör inte till vanligheterna. 

Stora upptagningsområden för den europeiska marknaden är Spanien, Frankrike och Holland och många av de svenska smugglingsnätverken köper sitt hasch i Holland. 

Den här omfattningen på smugglingen innebär att vi har att göra med grov, organiserad brottslighet som måste bekämpas genom långsiktiga insatser. Det är därför glädjande att notera att Mobilisering mot narkotika tillsammans med Riskkriminalpolisen fattat beslut om en fortsatt, operativ satsning mot cannabis. 

Lagom till mässan och konferensen Sverige mot narkotika förväntas slutrapporten från det nuvarande cannabisprojektet bli offentliggjord. Jag kan utlova intressant läsning. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0