Åtta av tio socialarbetare vittnar om ökning av olaglig utlandssprit bland unga

Åtta av tio socialarbetare upplever att den olagliga utlandsalkoholen bland ungdomar under 18 år har ökat eller ökat kraftigt de senaste tre åren. Det visar en enkät som PR-byrån Westander Publicitet och Påverkan har gjort på uppdrag av Alkoholkommittén. Undersökningen är gjord bland socialsekreterare och fältassistenter i 49 av landets kommuner.

Hälften av de intervjuade socialarbetarna anger den olagliga utlandsalkoholen som den vanligast förekommande alkoholen bland ungdomar. Langningen av olaglig utlandsalkohol är därmed lika vanlig som lagningen av alkohol från Systembolaget. Öl är det som ungdomar dricker mest, följt av sprit och alkoläsk. Den person som förser ungdomar med alkohol är ofta en kompis, men det blir allt vanligare med små- och storskalig försäljning på ett mer affärsmässigt plan.

Hela 77 procent av socialarbetarna uppger att konsumtionen bland tjejer under 18 år har ökat eller ökat kraftigt på grund av den olagliga utlandsalkoholen. Motsvarande siffra för unga killar är 71 procent.

Följande kommuner deltog i undersökningen:
Arvika, Bollnäs, Borlänge, Borås, Enköping, Falun, Gävle, Göteborg, Hallstahammar, Halmstad, Helsingborg, Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Köping, Linköping, Ljungby, Luleå, Malmö, Norrköping, Nyköping, Olofström, Oskarshamn, Oxelösund, Skellefteå, Skurup, Solna, Stockholm, Strömsund, Sundsvall, Surahammar, Södertälje, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Värnamo, Västerås, Växjö, Ånge, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund, Östhammar

Läs också:
Rapport om socialsekreterares och fältassistenters erfarenheter av den olagliga utlandsalkoholen bland ungdomar i 49 kommuner

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0