Använda knark utan att skada sig själv eller andra?

Efter att par års funderingar presenterade brittiska RAS (Royal Society for the Encouragment of Arts, Manufactures and Commerce) igår en rapport om hur den framtida narkotikapolitiken bör vara utformad. 

I ett mischmasch av tyckande, tänkande, minimalt med kunskap och ännu mindre vetenskap presenterar gruppen bland annat följande åsikter: 

* Den nuvarande brittiska narkotikalagstiftningen är ett utslag av moralisk panik

* Den nuvarande narkotikalagstiftningen ska skrotas liksom det nuvarande klassificeringssystemet. (Här har RAS kopierat idéerna från den parlamentskommitté, Science select committee, som tidigare presenterade ett förslag om vilka droger som ska betraktas som farligast.)

* Injektionsrum ska införas liksom god tillgänglighet på heroin på recept.

* Missbrukare som sköter sin tillvaro [vad detta innebär anges inte närmare] ska inte diskrimineras när det gäller bostäder eller anställning

* Ett exakt citat från rapporten kan vara värt att lägga på minnet: Bevis antyder att en majoritet av de människor som använder droger är kapabla att använda dom utan att skada sig själva eller andra.   


Hela rapporten andas desperation och uppgivenhet, men det är inte konstigt att den kommer just nu och vi kan förvänta oss flera rapporter av det här slaget inför det nära förestående UNGASS (United Nations General Assembly Special Session on Drugs).

Det är heller inte konstigt att den brittiska desperationen breder ut sig då alla tecken tyder på att Storbritannien nu ligger i toppen på den europeiska missbruksligan. Landet betalar nu priset  för att under de senaste fem åren ha saknat en kunskapsbaserad, medveten, strategiskt hållbar och konsekvent narkotikapolitik.


Pressen från lobbygrupper som RAS, som vill ha en mer tolerant inställning till droger, kommer inte att minska inom den närmaste framtiden, tvärtom. Vi kommer att få se mer av den här skriftliga varan och mer av högljudda tyckare, men som bekant förstärker hög röst bara ljudvolymen inte argumenten. 

Hela rapporten (336 sidor), Drugs Facing Facts, hittar du här

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Jimmy Nyberg

Detta citat:"Bevis antyder att en majoritet av de människor som använder droger är kapabla att använda dom utan att skada sig själva eller andra" måste helt klart vara årets dummaste utlägg. Jag säger bara en sak tala är silver tiga är guld.
Hur kan ett par års funderingar resultera till en så usel rapport?


2007-03-10 @ 12:35:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0