2010 kan över 25% av nya fall av schizofreni komma att tillskrivas cannabis

Om cannabis orsakar schizofreni så kan 25 procent av nya fall av schizofreni då vi kommer till år 2010 tillskrivas cannabis, enligt en studie som nu publicerats i Addiction. 

En kraftig ökning av sjukdomen förutspås i slutet av det här decenniet och då med en ökning av shizofreni, särskilt bland unga män.  

Studien matchar historiska trender när det gäller användning av cannabis och nya fall av schizofreni i de tre engelska städerna Nottingham, Bristol och Southwark. 

Forskarna har uppskattat vad som kan hända med utvecklingen av fall av shizofreni om man antar att det finns ett orsakssamband mellan användning av cannabis och begynnande psykotiska symtom. 

Under de senaste 30 åren noterar forskarna en artonfaldig ökning av användningen av cannabis bland 18-åringar. Om cannabis orsakar schizofreni skulle en sådan ökning i användningen av cannabis resultera i en 29%-ig ökning av antalet nya fall av schizofreni. 

Ytterligare information hittar du här:
Matthew Hickman, Peter Vickerman, John Macleod, James Kirkbride, Peter B. Jones.  Cannabis and schizophrenia: model projections of the impact of the rise in cannabis use on historical and future trends in schizophrenia in England and Wales (2007).  Addiction 102 (4), 597-606.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0