Uttalande av Antonio Maria Costa på internationella dagen mot narkotika

Uttalande av chefen för UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) med anledning av den internationella dagen mot narkotika.

I ett uttalande med anledning av den internationella dagen mot narkotika den 26 juni säger chefen för UNODC, Antonio Maria Costa följande: 

När vi uppmärksammar den internationella dagen mot narkotika och handel med narkotika finns det en del anledning till optimism när det gäller narkotikamissbruket. 2007 års World Drug Report som offentliggörs av UNODC den 26 juni ger ytterligare bevis för att världens narkotikaproblem tyglas. För nästan varenda drog-kokain, heroin, cannabis och amfetaminliknande substanser-tyder tecknen på stabilisering, oavsett om vi talar om odling, produktion eller missbruk. En del tydliga problem återstår, som opium i södra Afghanistan, en cancer som hotar säkerhet och hälsa och göder korruption. Vidare neutraliseras framgångar i en del länder av negativa trender på annat håll. Det är också svårt att uttala sig säkert om narkotikasituationen i några av världens största och snabbast växande länder på grund av avsaknad av data. Icke desto mindre, sett i ett globalt perspektiv förefaller problemet att vara under kontroll. Under de senaste åren har narkotikasituationen i världen stabiliserats.  

Detta betyder inte att narkotikaproblemet har lösts eller att vi kan slå oss till ro. Narkotika utgör en dödlig form av missbruk och utgör en verklig fara för säkerhet och hälsa och ruinerar miljontals liv för människor över hela världen. Mycket arbete återstår att göra. 

Eftersom vi inte ska ta bort foten från bromsen uppmanar jag er att använda den här dagen för att hos era regeringar, era familjer, vänner och medarbetare inpränta behovet att fortsätta att tränga tillbaka narkotika. Ytterligare stöd behövs för att minska sårbarheten hos bönder att falla för frestelsen som illegala inkomster utgör. Ytterligare förbättringar krävs inom de rättsvårdande myndigheterna, särskilt genom regionalt samarbete, för att stoppa narkotikaproducenter och narkotikahandlare. 

Men även om all tillgång på narkotika skulle elimineras vid källan, och/eller beslagtas längs handelsvägarna, så skulle fortfarande miljontals missbrukare försöka hitta en väg att tillfredsställa sitt missbruk. Därför måste den främsta prioriteringen i kampen mot narkotika vara prevention och att hjälpa människor att göra sig fria från narkotikaberoende och få dom tillbaka till samhället.  

Det är glädjande att se en tilltagande insikt att narkotikamissbruk är en sjukdom som kan förebyggas och behandlas. Ytterligare investeringar måste göras. Det är investeringar i hälsotillståndet i våra samhällen lika mycket som behandling av HIV, diabetes eller tuberkulos. 

Under de kommande åren hoppas vi att bevisen för en avgörande trend i kampen mot narkotika kommer att tillta. Om vi alla tillsammans, i våra samhällen och i våra medlemsstater fortsätter att bära vår del av ansvaret kan fortsatta framsteg göras.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0