Starta haveriutredningar av självmord

Inrätta kommunala haveriutredningar vid självmord för att förbättra det förebyggande arbetet. Det är ett av förslagen som Statens folkhälsoinstitut för fram i redovisningen av ett regeringsuppdrag om en nationell handlingsplan mot självmord. 

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland svenska män och kvinnor i 30-års åldern, låg inkomst och låg utbildning är kända riskfaktorer. 2004 registrerades 1154 säkerställda självmord i landet. Förutom att många levnadsår går förlorade vid självmord drabbas närstående ofta av psykisk ohälsa. I en rangordning av sjukdomar och skador som bidrar till sjukdomsbördan i Sverige mellan 1988 och 1995 kom självtillfogade skador på femte plats. 

I Folkhälsoinstitutets rapport Förslag till nationellt program för suicidprevention poängteras att det finns outnyttjade metoder för att minska antalet självmord. Haveriutredningar vid självmord skulle kunna bestå i en tvärsektoriell yrkesgrupp som diskuterar och analyserar vad som kunde ha förhindrat ett självmord.  

I ett stort antal kommuner finns idag lokala grupper som arbetar med att förebygga olycksfallsskador. Efter att ha fått information om ett självmord skulle grupperna på ett liknande sätt kunna arbeta med självmordsfrågor, särskilt bland unga. Omfattande erfarenhet visar att lokalt förebyggande arbete är effektivt och eftersom samtliga självmord utreds på landets rättsmedicinska avdelningar finns informationen att tillgå. Metoden används ofta inom andra skadeförebyggande områden, exempelvis inom arbetslivet och vid trafikolyckor. 

Ett 25-tal remissinstanser som haft synpunkter på utredningen om självmordsprevention ställer sig i huvudsak positiva till förslaget om haveriutredningar men poängterar att det måste konkretiseras innan det kan genomföras.  

Förslaget bygger på synsättet att självmord inte bara är den enskildes ansvar utan att det är resultatet av ett stort antal faktorer som den enskilde inte kan kontrollera. En suicidhandling kan ses som ett psykologiskt misstag eftersom de flesta som överlever ett självmordsförsök några år senare vill fortsätta att leva. 

Folkhälsoinstitutet redovisar även ett flertal andra förslag för att minska antalet självmord i landet, bland annat minskad alkoholkonsumtion, formulering av ett nationellt mål och stöd till frivilligorganisationer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0