För dig som tänker studera på högskolan

På torsdag debatterar och beslutar riksdagen förslag om skärpta antagningskrav till högskolan. Utbildningsutskottet stödjer regeringens förslag till nya regler. Alla tre oppositionspartier reserverar sig mot utskottsmajoritetens förslag. 

Den borgerliga majoriteten i utbildningsutskottet menar att goda förkunskaper är viktiga både för den högre utbildningens kvalitet och för enskilda studenters studieframgångar. 

De skärpta antagningskraven innebär att den som söker till högskolan måste ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. I dag kan man nå grundläggande behörighet även om man är underkänd i något av dessa ämnen. De nya reglerna ska tillämpas första gången vid antagningen till höstterminen 2010. 

25:4-regeln avskaffas
Förslaget innebär också att den så kallade 25:4-regeln avskaffas. Regeln har inneburit att den som har fyllt 25 år och har fyra års arbetslivserfarenhet uppnår grundläggande behörighet. Utskottet anser att regeln är orättvis, då den innebär att det ställs olika krav på förkunskaper för olika grupper av studenter. Regeln bör därför avskaffas inför antagningen till höstterminen 2008. Samtidigt försvinner även en särskild urvalsgrupp för sökande med resultat från högskoleprovet i kombination med arbetslivserfarenhet. 

Oppositionen är kritisk
Alla tre oppositionspartier reserverar sig mot utskottsmajoritetens förslag. Socialdemokraterna anser att propositionen bör avslås i sin helhet och att regeringen bör invänta resultatet av den gymnasieutredning som är tillsatt. 

Socialdemokraterna är i likhet med Vänsterpartiet kritiskt till att 25:4-regeln tas bort. Regeln bidrar till mångfald och kvalitet i högskolan och uppmuntrar till rörlighet mellan arbetsliv och studier, hävdar partierna. Miljöpartiet menar att metoderna för att bedöma reell kompetens måste utvecklas innan 25:4-regeln kan avskaffas. Partiet vill därför ha kvar regeln tills vidare. 

Både mp och v vill att urvalsgruppen för sökande med resultat från högskoleprovet i kombination med arbetslivserfarenhet ska finnas kvar. Om urvalsgruppen avskaffas befarar partierna att det kommer att missgynna individer i grupper som sällan söker sig till högskolan. 

Planerad dag för debatt och beslut: Torsdagen den 7 juni.

Debatten sänds via webb-tv. 

Dokument
Regeringens proposition 2006/07:107 Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet
Utbildningsutskottets betänkande 2006/07:UbU17 Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0