En utvärdering av rättshjälpslagen

Regeringen har beslutat att ge Domstolsverket i uppdrag att göra en allmän utvärdering av rättshjälpslagen.

Rättshjälpssystemet grundas på principen att enskildas behov av rättsligt bistånd i första hand skall tillgodoses genom tillgängliga försäkringslösningar. Rättshjälpslagen har alltså till grundläggande syfte att fungera som ett yttersta skyddsnät för dem som inte kan få rättsligt bistånd på annat sätt.

Den nu gällande rättshjälpslagen trädde i kraft den 1 december 1997. För att säkerställa att rättshjälpssystemet är ändamålsenligt och rättvist utformat behöver rättshjälpslagen utvärderas.

Syftet med utvärderingen är att skapa ett underlag för ställningstaganden till eventuella förändringar av rättshjälpssystemet. Särskilt avseende skall fästas vid de effekter som regelverket har för de rättssökande. Frågor som skall uppmärksammas i utvärderingen är bl.a. rättshjälp i familjemål, rättshjälp i angelägenheter som skall behandlas utomlands, rättshjälp till näringsidkare och den statliga rättshjälpens förhållande till privata rättsskyddsförsäkringar. Uppdraget skall redovisas senast den 1 september 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0