En utvärdering av lagen om grupprättegång

Justitieminister Beatrice Ask har beslutat att inleda en utvärdering av lagen om grupprättegång. Hovrättsrådet Marianne Wasteson har utsetts till utredare att genomföra utvärderingen.

Lagen om grupprättegång trädde i kraft den 1 januari 2003. Genom lagen infördes taleformen grupptalan, som innebär att någon utan rättegångsfullmakt för talan för medlemmarna i en grupp. Gruppmedlemmarna är inte parter i rättegången och behöver inte medverka aktivt. En dom i processen gäller dock både för och mot alla som ingår i gruppen. Situationer som av lagstiftaren har ansetts lämpliga för grupptalan är bland annat när flera konsumenter har likartade anspråk mot en näringsidkare.

Lagen om grupprättegång har nu varit i kraft i drygt fyra år. Det finns därför anledning att genomföra en utvärdering av lagen. Enligt det uppdrag som har beslutats skall utredaren överväga om de syften - bland annat att stärka enskildas reella tillgång till rättsväsendet - som låg till grund för införandet av lagen har tillgodosetts. Utredaren skall också undersöka vilka effekter införandet av grupprättegång har fått för småföretag och andra företag. I uppdraget ingår att överväga om lagen bör ändras.

Uppdraget skall redovisas senast den 31 mars 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0