Betydande och positiva förändringar på världens narkotikamarknader

FN:s årsrapport rapporterar betydande och positiva förändringar på världens narkotikamarknader.

Idag offentliggjordes FN:s rapport om den globala narkotikasituationen, World Drug Report 2007, av UNODC i Wien. 

Om det för några år sedan verkade som om världen var på väg mot en epidemisk missbrukssituation antyder tilltagande bevis att problemet nu bringas under kontroll,
sa chefen för UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), Antonio Maria Costa i samband med offentliggörandet av rapporten. Färska data visar att ökningen av narkotikamissbruket har avstannat, sa Costa i ett uttalande. 

Rapporten visar att globala marknader för illegala droger i stort höll sig stabila under åren 2005-2006. För nästan alla droger, kokain, heroin, cannabis och amfetaminpreparat, tyder allt på en stabilisering oavsett om vi talar om produktion, handel med narkotika eller konsumtion, sa Costa. 

Kokaodlingarna i Anderna fortsätter att minska och den globala konsumtionen av kokain har stabiliserats, även om minskningen i USA ersatts av en alarmerande ökning i Europa. 

Marknaden för amfetaminliknande preparat, som ecstasy, har också begränsats och nått nivåer som är stabila i många länder när det gäller såväl produktion som missbruk. För första gången på decennier visar global statistik inte någon ökning i produktion och konsumtion i världen. Det allt större antalet cannabisrökare som söker behandling, visar att de nya sorterna av cannabis med hög THC-halt inte bara gör att folk blir påverkade utan också sjuka, sa Costa. 

Även om allt fler tecken tyder på att såväl tillgång som efterfrågan på narkotika av olika slag i stort stabiliserats och större ansträngningar görs för att minska de skador de åstadkommer, kan situationen snabbt försämras igen. Vi kan inte ta bort foten från bromspedalen. Prevention och effektiv hälsovård för missbrukarna är oerhört viktig också i fortsättningen, sa Costa.  

Opiumproduktionen i Afghanistan utgör ett stort problem: odlingen av opiumvallmo ökade dramatiskt 2006 och motverkade anmärkningsvärda framgångar i utrotningen av andra källor för tillgång på opium, speciellt i Sydostasien. I Afghanistan är opium mer en fråga om säkerhetsproblem än om narkotikaproblem, sa chefen för UNODC.

Helmand-provinsen, som är allvarligt hotad av revolter, håller på att bli världens största narkotikaleverantör, med en illegal produktion som är större än i resten av hela landet och större än i hela länder som Myanmar eller Colombia
, sa Costa. En effektiv hantering av Helmand-provinsens narkotika- och revoltcancer kan göra att världen befrias från den farligaste källan för den farligaste narkotikan och också i stor utsträckning bidra till att skapa säkerhet i området.

I ett globalt perspektiv har rättsvårdande myndigheter ökat mängden gjorda beslag. Mer än 45 procent av det kokain som produceras i världen beslagtas nu, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med 1999, och mer än 25 procent av det heroin som produceras beslagtas, jämfört med 15 procent 1999.

Narkotikasmugglarna letar nya rutter, till exempel genom Afrika. Afrika attackeras av smugglare från väst (Colombia) och heroinsmugglare i öst (Afghanistan),
sa Costa. Det här hotet måste angripas snabbt för att ta kål på organiserad brottslighet, penningtvätt och korruption och för att förhindra spridning av användning av narkotika som skulle kunna åstadkomma kaos på en kontinent som redan plågas av många andra tragedier.

På grund av de korta transportvägarna är det svårt att beslagta cannabis och amfetaminliknande preparat. Polisen måste vara alert för att upptäcka narkotikalaboratorier och cannabisplanteringar som drivs inomhus, till och med mitt inne i välbeställda städer, varnade Costa.

Om narkotikaproblemet ska kunna minska på lång sikt måste de ske en ökning av preventiva insatser och problemet måste behandlas vid källan, narkotikamissbrukarna. För åtminstone en av 200 människor i världen styrs livet av narkotika, sa Costa. Narkotikamissbruk är en sjukdom som måste, och kan, förhindras och behandlas. Tidiga tester för att upptäcka, bättre behandlingsformer och en integrering av behandlingen i det offentliga hälsovårdssystemet och i socialtjänstprogram kan göra människor fria från beroendet av narkotika. Att behandla de som lider av missbruk är en hälsoinvestering i våra länder, lika mycket som behandling av HIV, diabetes eller tuberkulos, sa Costa.

Antonio Maria Costa uppmanade världen att förändra sitt synsätt på narkotikaproblemet och fokusera lika mycket på att försvara människors hälsa som på att förstöra illegala odlingar och kriminella nätverk. Detta är ett delat ansvar; internationellt-mellan producent- och konsumentländer; regionalt-mellan grannländer; och nationellt-mellan alla delar av samhället.

World Drug Report 2007, som innehåller den idag mest uppdaterade informationen om det globala narkotikaläget, hittar du här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0