Andelen som prövar narkotika i Sverige minskar

I en rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) redovisas intressanta uppgifter om elevers alkohol-, narkotika-, tobaks- och sniffningsvanor som gjordes våren 2006 för tredje året i följd.  

Narkotika
Andelen elever i årskurs 9 som någon gång använt narkotika minskade betydligt under 1970- och 1980-talen, enligt rapporten. År 1989 låg andelen som använt narkotika på sin lägsta nivå (3%), men ökade därefter kontinuerligt fram till år 2001 (ca 10%).  

I de senaste undersökningarna har andelen som prövat narkotika minskat och år 2006 uppgav 7 procent av pojkarna och 5 av flickorna att de använt narkotika (tabell 44). 

Den absolut vanligaste formen av narkotika som eleverna har erfarenhet av är cannabis, d v s hasch eller marijuana
. Endast 3 respektive 2 procent av pojkarna och flickorna i årskurs 9 uppger att de använt någon annan slags narkotika än cannabis.  

Andelen som känner någon som använt narkotika, andelen som haft möjlighet och andelen som har haft lust att pröva narkotika har också minskat de senaste åren (tabellerna 45 respektive 52-54). 

Det är en större andel pojkar än flickor som prövat narkotika i gymnasiets årskurs 2 (16 respektive 14% 2006). Av dem som använt narkotika var det 3 procent av pojkarna och 6 procent av flickorna som enbart använt annan narkotika än cannabis (tabellerna 116 och 118). 

Inte helt oväntat konstaterar jag att cannabis är absolut vanligaste formen av narkotika och drar följaktligen slutsatsen att arbetet mot cannabishanteringen ska fortsätta och intensifieras ytterligare för att kommande år ytterligare minska andelen som har lust att pröva och/eller regelbundet använda cannabis. 

Det är glädjande att konstatera att andelen som prövat narkotika har minskat. Detta tillsammans med det faktum att andelen som känner någon som använt narkotika, andelen som haft möjlighet och andelen som har haft lust att pröva narkotika också minskat de senaste åren är klara skäl för att upprätthålla och vidareutveckla den restriktiva narkotikapolitiken. Sålunda ingen tid att luta sig tillbaka och tro att den positiva trenden fortsätter. Fortsatt nedgång kräver fortsatt arbete.
 

Du hittar hela CAN-rapporten (268 sid) med ett mycket stort antal tabeller här. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0