Självständig beslutanderätt för en av barnets vårdnadshavare i vissa fall

En av barnets vårdnadshavare ska i framtiden kunna ges rätt att på egen hand fatta beslut i barnets angelägenheter.

Det föreslår regeringens utredare, hovrättslagmannen Göran Ewerlöf, i ett betänkande som överlämnades till justitieministern Beatrice Ask 25 juli. Förslaget innebär ett undantag från de regler som i dag gäller för vårdnadshavarnas beslutsfattande och kan bidra till att en gemensam vårdnad kan kvarstå, trots att föräldrarna är oense i vissa frågor.

Dagens krav på att vårdnadshavarna ska fatta gemensamma beslut i viktigare frågor vållar problem för många barn, bl.a. genom att deras tillgång till hälso- och sjukvård och möjligheter att byta skola försvåras om föräldrarna inte är överens. Lösningen kan behöva bli att en av föräldrarna anförtros vårdnaden ensam. Detta försämrar ofta barnets kontakter med den förälder som fråntas vårdnadsansvaret.

Ett beslut om att en av vårdnadshavarna ska tilldelas rätt att fatta beslut på egen hand inom något eller några utpekade områden innebär t.ex. att barns tillgång till nödvändig psykiatrisk vård förbättras. Barnets andra vårdnadshavare ska nämligen inte kunna motsätta sig de beslut som fattas av vårdnadshavaren med självständig beslutanderätt. Enligt förslaget ska vårdnadshavarna i övrigt fortfarande vara likställda.

Betänkandet innehåller även andra förslag som påverkar vårdnadsrollen. Bl.a. slås fast att den förälder som barnet enligt beslut ska bo tillsammans med får bestämma var han eller hon ska bo tillsammans med barnet. Vidare föreslås att en vårdnadshavare ska kunna bli tvungen att lämna upplysningar om barnet till en förälder som inte har del i vårdnaden. Ett annat förslag är att socialnämnd ska få rätt att tala med barn i olika utredningar, oberoende av vårdnadshavarens inställning och utan att vårdnadshavaren är närvarande.

I betänkandet föreslås också en lagreglering om medverkan av ett s.k. umgängesstöd vid umgänge mellan barn och förälder. I fortsättningen ska sådana umgängesvillkor alltid vara tidsbegränsade och reserveras för fall då det finns goda utsikter att umgänget kan ske fritt i framtiden. Förslaget innebär en uppstramning av den praxis som gällt för kontaktpersoner som utses av socialnämnd vid umgänge.

Läs också:
Beslutanderätt vid gemensam vårdnad mm SOU 2007:52

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0