Rasera bostadsområden!

Den tidigare, numera ’avskedade’, engelske inrikesministern David Blunkett säger, enligt BBC, att det är dags att rasera flera bostadsområden som inte duger att bo i. Det var samme Blunkett som var den drivande kraften bakom ’nedklassificeringen’ av cannabis från class B till class C, vilket skapade allmän oreda, missförstånd och ökade kostnader, bland annat 13 miljoner kronor för en kampanj för att tala om att bruket av cannabis INTE är legaliserat. 

Storbritannien har enorma problem med droger, ungdomskriminalitet och politisk ’röra’ när det gäller hanteringen av narkotikaproblemet och idag diskuterar man i Storbritannien med stor frenesi värdet av så kallade ASBOs (Anti-social behaviour orders) - ett i mitt tycke mycket besynnerligt system som funnits i ett antal år. 

En ’ASBO’ är ett domstolsbeslut som förbjuder en ’förövare’ (som kan vara så ung som sju år) att ägna sig åt specifika anti-sociala beteenden och kan förbjuda fortsatt brottsligt beteende, förbjuda umgänge med en viss grupp kamrater eller förbjuda besök i vissa områden. En ASBO gäller i minst två år och syftet är att skydda allmänheten från vissa beteenden snarare än att straffa den som står för det ’klandervärda’ beteendet. 

En ASBO är en administrativ åtgärd, inte en straffrättslig sanktion, vilket innebär att en ASBO inte registreras i något straffregister. Däremot är ett brott mot det som ålagts i en ASBO ett brott som kan bestraffas med böter eller fängelse upp till fem år. 

För att systemet med ASBO ska fungera sätter man sin tillit till samhället och förväntar sig bland annat att allmänheten ska medverka för att samla in bevis. Däremot kan inte någon enskild person som upplevt ’störningar’ ansöka om att en ASBO utfärdas. Det kan bara göras av lokala myndigheter, polisen och vissa hyresvärdar och fastighetsbolag. 

Efter att ha studerat engelsk nationell press och uttalanden i lokala media under lång tid är det min uppfattning att systemet med ASBOs inte fungerar. Tanken må ha varit god, men resultatet är inte imponerande. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0