Norska Høyre: Nolltolerans mot narkotika

Idag har det norska partiet Høyre haft konferens med deltagande av partiets ledamöter i Stortinget, den centrala ledningen och partiets distriktsledare. Partiets ordförande, Erna Solberg, lanserade då partiets tre prioriterade områden inför valet i september – kunskap i skolan, kvalité i omsorgen och trygga närsamhällen. 

Beträffande trygga närsamhällen säger Solberg, ”Att känna sig trygg innebär mer än att veta att du får hjälp när du behöver den. Trygghet handlar om frihet från våld och kriminalitet, trevliga stads- och boendemiljöer men också om vårt gemensamma ansvar för att bry oss om varandra, det gemensamma och samhället. Trygghet hittar vi då fruktan är borta. Dessvärre är det alltför många av oss som är bekymrade, rädda och ängsliga i vardagen”…”Det är vår plikt att ta sådan fruktan på allvar. Några enstaka negativa krafter ska inte tillåtas skapa fruktan och ta över staden efter mörkrets inbrott. Vi ska ta tillbaka centrum, tryggheten och friheten. Detta är viktiga politiska frågor. Arbeiderpartiet föreslår frizoner för narkotika, vi föreslår nolltolerans mot narkotika.” 

Undertecknad anser att det borde självklart för alla partier att förespråka nolltolerans mot narkotika och då inte bara i form av några pampiga deklarationer eller ’läpparnas bekännelse’. Nolltolerans mot narkotika är ingen ouppnåelig vision utan i allra högsta grad ett program som kan genomföras. För att detta ska kunna ske krävs dock modiga politiker med kunskap, strategisk förmåga, insikt i att A och O är samordning samt sist, men inte minst, ett kraftfullt ledarskap. För att uppnå nolltolerans krävs utöver ovanstående engagemang och långsiktigt, idogt arbete. Sålunda inget för dagsländepolitiker eller politiska stugsittare. 

En del politiker har låtit sig vilseledas av idéer om så kallad ’harm reduction’ (skademinskning) som om sådan verksamhet skulle vara av preventiv karaktär. Glöm det! ’Harm reduction’ har inget att göra med prevention. ’Harm reduction’ är vad du sysslar med när du misslyckats, eller kanske inte ens prövat, preventiva insatser och nolltolerans.  

Som bekant är ord billiga medan handling kostar. Det ska bli intressant att se vilka handlingskraftiga uttryck norska Høyres verbala utfästelser idag kommer att ta sig i praktiken. 

Läs också:
Erna lanserer Høyres valgkampsaker 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0