Hälften av landstingen lever inte upp till vårdgarantin

Hälften av landstingen i Sverige kan inte erbjuda heroinmissbrukare behandling med Subutex eller metadon inom rimlig tid. Det visar en undersökning som Mobilisering mot narkotika har låtit göra. 10 av 21 landsting misslyckas med att leva upp till vårdgarantin som innebär bedömning inom 90 dagar och därefter behandling inom 90 dagar.

"Regeringen bör ge landstingen och regionerna samma ekonomiska förstärkning som man tidigare gett kommunerna för att öka stödet till missbrukare. Det rör sig om minst en halv miljard kronor uppdelat på några år," säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.

Kartläggningen av hälso- och sjukvårdens förmåga att erbjuda läkemedelsassisterande behandling för opiatmissbrukare visar att det finns landsting som vare sig har egna behandlingar eller remitterar till andra landsting. En del landsting kan erbjuda subutexbehandling men inte metadonbehandling. Flera av landstingen har långa väntetider som överstiger gränsen för vårdgarantin. I några landsting finns det sjukvårdsdistrikt som klarar vårdgarantin, medan andra sjukvårdsdistrikt misslyckas.

"Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting måste se till att de lokala politikerna tar sitt ansvar och ger missbrukarna den vård de har rätt till," säger Björn Fries.

Landsting som INTE till fullo lever upp till vårdgarantin*
Blekinge
Halland
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Skåne
Västra Götaland
Värmland
Västerbotten
Östergötland


Landsting som TILL FULLO LEVER UPP till vårdgarantin
Dalarna
Gotland
Gävleborg
Jämtland
önköping
StockholM
Sörmland
Uppsala
Västmanland
Västernorrland
Örebro

*Landsting som inte remitterar till annan vårdgivare om inte bedömning och/eller behandling kan erbjudas inom 90+90 dagar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0