En ny vapenamnesti

Den som innehar skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det kan under perioden mars - maj 2007 lämna in egendomen till polisen utan att riskera åtal eller straff för det olagliga innehavet. En lag med den innebörden antogs i går av riksdagen i enlighet med regeringens förslag. Regeringen fattade i dag beslut om att utfärda lagen.

En ny tillfällig vapenamnesti införs i Sverige. Amnestin kommer att gälla under tiden mars - maj 2007. Den som innehar ett skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det ska inte dömas till ansvar för innehavet om han eller hon lämnar in egendomen till en polismyndighet under amnestin. En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt. Den som lämnar in egendomen får vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet. Vapnen och ammunitionen som har lämnats in tillfaller som huvudregel staten och förstörs.

Syftet med vapenamnestin är att minska antalet vapen som innehas utan tillstånd. Innehavarnas lämplighet som vapeninnehavare har i dessa fall inte kontrollerats. Därmed ökar risken för att vapen används för brottsliga ändamål. Vapen som innehas utan tillstånd förvaras ofta på ett otillfredsställande sätt, vilket medför att risken för stöld eller allvarliga olyckor ökar. Det övergripande syftet med amnestin är naturligtvis att minska antalet brott där skjutvapen används.

År 1993 genomfördes en tillfällig vapenamnesti i Sverige. Resultatet av denna var positivt. Under amnestin lämnades ca 17 000 skjutvapen in och 15 ton ammunition. Den lag som regeringen har föreslagit och som riksdagen nu har antagit, liknar den lag som gällde under 1993.

Regeringens förslag återfinns i propositionen En ny vapenamnesti (prop. 2006/07:20).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0