BRIS kritiserar förslaget om att flytta mobbare

BRIS ställer sig kritisk till skolminister Jan Björklunds påskyndade lagförslag om att ge kommuner befogenhet att flytta mobbare. BRIS efterlyser istället starkare förebyggande åtgärder och resurser till dessa - till exempel i form av fler vuxna i skolan och en satsning på ökad psykosocial kompetens hos skolpersonal.

”Vi kan inte uppmuntra ett förslag som lägger tyngdpunkten på befogenheter, maktutövande och repressalier. Det är nedslående att inga förebyggande åtgärder framförs i det liggande förslaget till ny skollag. Vi skulle hellre se en ökad satsning på skolhälsan, och en ökad kunskapsförmedling till lärare i form av t ex konflikthantering och samtalsmetodik”, säger Göran Harnesk, BRIS generalsekreterare.

BRIS utgångspunkt är att alla ska ha rätt till skolan och att skolhälsovården bör garanteras och stärkas så att kuratorer, psykologer och sköterskor finns tillgängliga på varje skola.

”Genom våra kontakter med barn vet vi att det finns en mängd anledningar till att barn både mobbar och blir mobbade. Anledningen går ofta att finna i barnets totala livssituation - och inte sällan i avsaknad av vuxenstöd och bekräftelse”, säger Göran Harnesk.

För att skapa en skola där alla kan känna sig trygga ser BRIS ett stort behov av insatser, förutom det förebyggande arbetet. Bland annat skulle en nationell forskningsbaserad utvärdering av alla antimobbningsprogram kunna öka kunskapen om de metoder eller angreppssätt som ger resultat.

Mobbning är ett av de tyngsta och mest återkommande problemområdena i Barnens Hjälptelefon och BRIS-mejlen. BRIS har varje år kontakt med tusentals otrygga och utsatta elever.

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Håller inte med!
Skolan i Sverige är för flat! Mobbarna ska flytta! I min kompis skola i England förekommer inte mobbing pga det är nolltolerans.Ungdomarna/barnen får en varning o hjälper inte det så får de söka sig till annan skola- detta gör att mobbarnas föräldrar blir mer angelägna till att se till att deras barns dåliga beteende försvinner omgående. Som det är i dag så håller mobbarnas föräldrar sina barn bakom ryggen och på så sätt uppmuntrar sina barn till att fortsätta bete sig illa. Om föräldrarna däremot visste att deras barn åker ut från skolan om de mobbar så skulle de banne mig se till att tvinga sina barn att vara artiga o vänliga mot sina medmänniskor!

2007-02-07 @ 19:31:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0