Rapport om den kommunala sprutstugan i Vancouver

Inom kort offentliggörs en granskning av den kommunala sprutstugan (eller injektionslokal som den politiskt korrekta termen lyder) i Vancouver i British Columbia i västra Kanada. 

A critique of Canada’s INSITE injection site and its parent philosophy: implications and recommendations for policy planning
är författad av Colin Mangham, PhD, Drug Prevention Network of Canada. 

Rapporten innehåller en kritisk analys av de utvärderingar som gjorts om INSITE,  injektionslokalen i Vancouver. I rapporten noterar författaren allvarliga problem när det gäller de granskade utvärderingarnas beskrivning och tolkning av resultaten. Så överdriver till exempel de publicerade utvärderingarna, och speciellt rapporteringen i media, resultaten; de tonar ner eller ignorerar negativa resultat; rapporterar meningslösa resultat och ger ett intryck av att inrättningen är framgångsrik när i själva verket forskningen visar att verksamheten saknar effekt och framgång. 

De publicerade resultaten visar i själva verket ringa eller ingen minskning av överföring av blodburna sjukdomar . Inte heller har problemen med den allmänna ordningen minskat och inte heller visas någon effekt när det gäller antalet överdoser i Vancouver. Vidare framkommer det att enskilda individer använder INSITE mycket sporadiskt och också att verksamheten inte når missbrukare som nyss påbörjat sin ’karriär’. Verksamheten vid INSITE har vidare haft mycket liten eller obefintlig övergång av missbrukare till långsiktig behandling. 

Det faktum att utvärderarna och finansiärerna av INSITE ändå hyllat det hela som en framgång avslöjar ett allvarligt problem i dagens narkotikapolitik, säger Mangham. 

I det kanadensiska fallet har så kallade ’harm reduction’-idéer trängt igenom hos de styrande och tjänstemännen i sådan grad att bevis mot ’harm reduction’-idéer och den praktiska omsättningen av sådana idéer ignoreras och röster emot ’harm reduction’ utesluts allt mer i den narkotikapolitiska diskussionen. 

Ytterligare information kommer så snart rapporten i sin helhet publicerats. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Thecla

Hej,

Som boende i Vancouver och därtill arbetandes med brottslighet, är jag nyfiken på var du har fått uppgiften ifrån att harm reduction-idéer har "trängt igenom hos de styrande och tjänstemännen" i sådan grad att bevis mot harm reduction-idéer ignoreras?

Det finns mycket som är galet i Canada och i Vancouver, men problemen i Downtown Eastside bottnar varken i Insite eller harm reduction. De bottnar, som vanligt, i individualistisk överdrift och sociala klyftor.

2007-03-15 @ 08:12:01
URL: http://thecla.blogg.se
Postat av: Torgny Peterson

Hej och tack för din fråga.

Det står att läsa i den rapport som jag skriver om i inlägget.

2007-03-15 @ 08:24:10
Postat av: Thecla

Att "harm reduction-idéer har trängt igenom hos de styrande och tjänstemännen" i sådan grad att bevis mot harm reduction-idéer ignoreras"?
Det låter tveklöst som ett högst ovetenskapligt påstående.

För övrigt kanske man ska fokusera på orsakerna till misären i DTE istället för symptomen?
Har du varit i DTE?

2007-03-17 @ 19:20:37
URL: http://thecla.blogg.se
Postat av: Torgny Peterson

Som sagt, rapporten med påståendet kommer från forskare i Vancouver.

Jag har varit i Vancouver ett antal gånger och också besökt DTE. Utan tvekan borde åtgärder vidtas för att minska misären istället för att mer eller mindre enbart bygga ut sk 'harm reduction'-åtgärder. Som det ser ut idag så fortsätter den nuvarande borgmästaren bara de åtgärder som tidigare borgmästare initierade efter att ha tagit starkt intryck av de experiment som pågått i Schweiz under flera år.

Vancouver skulle inte skadas av en mer kraftfull politisk ledning som hade större insikter och kunskaper om såväl orsaker till som konsekvenser av ett ohämmat missbruk.

2007-03-18 @ 07:02:13
Postat av: Thecla

Det är ganska lätt att slänga sig med begreppet "forskare" för att skaffa sig mer tyngd. Dock vet varenda en som någonsin har skrivit en avhandling att sådana påståenden är helt och hållet ovetenskapliga. Om du med "tjänstemännen" menar de som arbetar med de här frågorna dagligen, har jag inte träffat en enda som anser att DTE hanteras bra. Tvärtom menar alla att man struntar i grundproblemet. Men det är kanske lättare att skylla på "tjänstemännen" som en opersonlig och odefinierbar grupp?

Problemet är, som vanligt och närmast universellt, att man inte bryr sig om knarkarna och hororna (pardon my French) utan linjen att de får skylla sig själva. Prostitution ses som ett livsstilsproblem hos, hör och häpna, de prostituerade - inte torskarna. Därtill har BC inte någon safecare och det finns alltså ingen möjlighet att omhänderta unga på gatan som Sverige kan med hänvisning till barnets bästa. Konsekvensen är att unga som rymmer hemifrån tar sig till BC, främst Vancouver, för att de vet att de inte kan bli hemskickade om de inte frivilligt går med på det. De hamnar på gatorna i DTE, sexuellt utnyttjade och därefter knarkandes och växer upp och fortsätter. De du ser idag i DTE är framför allt en konsekvens av icke omhändertagande av unga. Den politiska ledningen är inte "svag" i den bemärkelsen. Den bara anser att de får skylla sig själva. En uppfattning som inte på något sätt är sällsynt i resten av världen, inklusive Sverige.

2007-03-19 @ 20:31:45
URL: http://thecla.blogg.se
Postat av: Torgny Peterson

Jag tycker du ska kontakta författaren till rapporten. Dessutom borde du kontakta borgmästaren i Vancouver. Kanske kan du lära honom ett och annat.

2007-03-20 @ 05:48:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0