Ny skröna i Expressen

”Säg ja till livet”, utropar Expressen i en ny ledarskröna den 17 februari. Expressen förfasar sig över att svenska landsting inte omedelbart startat sprututbytesprogram när såväl UNAIDS som WHO rekommenderat det.  

Expressen konstaterar att ”människor i alla tider använt narkotiska medel” och att Sverige som en narkotikafri ö i världen är en verklighetsfrånvänd tanke som gjort svensk narkotikapolitik repressiv och inhuman. Istället, menar uppenbarligen Expressen – Låt folk knarka om dom nu vill det, ge missbrukarna sprutor! Är det detta som är ”Ja till livet”? Kanske det – under förutsättning att man vill framleva sin tillvaro som missbrukare. Expressen får det att låta som om det handlar om ’en gång missbrukare – alltid missbrukare’, vilket säger mer om Expressens kunskaper och inställning än om missbrukarna och som i grunden är en föraktfull inställning till de som har problem med narkotika. Dessutom, vilket jag trodde Expressen kände till, så är den svenska inställningen ingalunda isolerad. En absolut majoritet av världens länder vill isolera och utrota narkotika för att befria och hjälpa missbrukarna. Vi arrangerar gärna en veckoslutskurs för Expressenjournalister och ledarskribenter intresserade av ytterligare kunskaper i ämnet.  

Staten, säger Expressen, ”signalerar till medborgarna att narkotika är tabu”. Rätt uppfattat Expressen. Kanske borde Expressen någon gång fundera över varför så är fallet. Kanske kunde Expressen tänka sig en artikelserie, baserad på seriösa forskningsresultat, om narkotika och narkotikamissbrukets villkor och konsekvenser.  

Expressen har tidigare gått i bräschen för harm production, så det finns ingen större anledning att bli förvånad. Expressen var aktiv i frågan om ökad tillgång till narkotika då Sverige under mitten av 1960-talet fick för sig att de som bäst kunde avgöra vilken narkotika som behövdes var missbrukarna själva. Ungefär lika begåvat som att fråga en matmissbrukare om det skulle passa med lite mer chips, hamburgare och pommes frites. 

Till sist Expressen - svenska folket har i demokratiska val beslutat vilka politiker som ska sitta vid makten. Dessa politiker har beslutat om möjligheterna till sprutbytesprogram i hela Sverige.  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0