Drogtester av gymnasieelever en framgångsrik metod

Jyllands-Posten rapporterar idag om drogtester av gymnasieelever i Århus i Danmark där nu flera gymnasier använder sig av möjligheten att drogtesta för att avslöja och åtgärda drogrelaterade problem. 


Tidningen konstaterar, efter att ha talat med flera elever, att kontrollerna har effekt. ”Tidigare flödade det av amfetamin och kokain på toaletterna vid gymnasiefesterna. Det är helt slut nu för ingen vågar ta skiten längre”, säger en gymnasieelev till tidningen.


I Sverige är tveksamheten, i relativt vanlig ordning, stor inför innovativa grepp som utan tvekan kan bidra till att krossa narkotikahanteringen och hjälpa missbrukarna. Ofta beror tveksamheten på oro för ingrepp i den personliga integriteten, vilket ger intryck av att knarklangarens och missbrukarens integritet, och därmed ’rätt’ att missbruka, är viktigare än att med krafttag slå ut knarkhanteringen.  

Det fungerar inte med att röka en ’fredspipa’ brass med eleverna, inte heller med att hålla handen och sjunga ’We shall overcome’, eller dela ut små gulliga broschyrer om knark och arrangera en drogfri vecka här eller där. Kampen mot narkotika måste ske kontinuerligt, långsiktigt, på olika plan, med innovativa metoder och med kunskap, strategi, samordning och ledarskap som ledstjärnor. I den mån lagstiftning lägger hinder i vägen är det dags att se över lagstiftningen istället för att gömma sig bakom lagstiftning som möjligen ägde tillämplighet för flera år sedan.  

Den latinska devisen – Tempora mutantur nos et mutamur in illis är relevant i sammanhanget. Vad betyder det? Klura på den du! 

Läs också:
Gymnasier narkotester elever 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0