Straffskalan för mord

Straffnivåutredningen (Ju 2007:04) tillsattes våren 2007. Utredningens huvuduppgift är att överväga och föreslå förändringar i strafflagstiftningen för att åstadkomma en skärpt syn på allvarliga våldsbrott. I oktober i år fick utredningen i uppdrag att med förtur se över straffskalan för mord.


Utredningen föreslår att straffet för mord ska vara fängelse i minst 10 år och högst 18 år eller på livstid. Förslaget innebär att betydligt högre tidsbestämda straff än i dag ska kunna dömas ut för mord.


Syftet med utredningens förslag är att göra det möjligt att mäta ut straff som bättre svarar mot hur allvarligt brottet är i det enskilda fallet. Avsikten är att hela straffskalan ska användas. Fängelse på livstid ska dömas ut i de allvarligaste fallen av mord, där fängelse i 18 år inte är tillräckligt.


Den nuvarande straffskalan för mord innehåller endast två alternativ, fängelse i 10 år eller på livstid. Livstids fängelse motsvarar numera fängelse i 18 år eller mer. Avståndet mellan de två stegen i straffskalan är alltså mycket stort. Detta innebär att det många gånger kan vara svårt att mäta ut straff på ett rättvist sätt.


I betänkandet föreslås också ett antal följdändringar. Utredningen föreslår att de nya bestämmelserna ska börja tillämpas den 1 januari 2009.


Du hittar delbetänkandet, SOU 2007:90, här.


Straffnivåutredningen kommer att redovisa de återstående delarna av sitt uppdrag senast den 31 juli 2008.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0