Regeringen utser ny rikspolischef

Stefan Strömberg


Rikspolisstyrelsen har på regeringens uppdrag under flera års tid bedrivit ett mycket omfattande och viktigt förändringsarbete för att effektivisera svensk polis. Det arbetet har framgångsrikt letts av rikspolischef Stefan Strömberg.


Den här regeringen har tillfört polisorganisationen mycket stora resurser. Det är nu upp till hela polisorganisationen att leva upp till de förväntningar på resultat som detta innebär. Rikspolisstyrelsens huvuduppgift de närmaste åren blir att stötta och leda polismyndigheterna i detta arbete. Rikspolischefen och jag är överens om att arbetet med att utveckla svensk polis går in i en ny fas. Vi har också enats om att det bästa för verksamheten är att det arbetet leds av en ny rikspolischef, säger justitieminister Beatrice Ask.


Vid presskonferensen alldeles nyss sa justitieminister Beatrice Ask att man fört flera samtal med Stefan Strömberg, också igår och idag och att de diskussionerna, som sagt, mynnat ut i att det bästa är att arbetet ledas av en ny rikspolischef.


Beatrice Ask sa också att hon är angelägen om att det påbörjade utvecklingsarbetet fortsätter. Strömberg har inlett och startat många nya förändringsprocesser.


På fråga om förändringsobenägenhet inom polisen och om dagens beslut innebär en seger för en sådan falang och om det kan medföra risker för det fortsatta arbetet säger Ask att risken är obefintlig, men hon betonade att det är två saker som är mycket viktiga - mer av dialog och fler måste känna ett delägarskap i det som är förändringsarbete. Det finns ett starkt intresse för modernisering och förändring, sa justitieministern och syftade på många unga och ´hungriga´ poliser som är i början av sitt polisiära arbete.


Ask sa också att inriktningen på det arbete som Strömberg startat är den rätta men att beslutet idag, som innebär att Stefan Strömberg lämnar sin post vid årsskiftet, är resultatet av en sammantagen bedömning. Det är inte så, sa Ask, att rikspolischefen är dålig på att tala med poliser, men uppenbarligen har dialogen inte fungerat. Vi [rikspolischefen och justitieministern] har varit överens om att det krävs en ny ledning. Jag kan inte ange ett enskilt skäl som uttryck för beslutet.


Justitieministern utvecklade sin syn på ledarskap med orden för mig är modernt ledarskap att man lyckas entusiasmera och coacha medarbetarna.


Vad ska då den nye rikspolischefen göra? Den nye rikspolischefen ska utveckla dialog, utveckla ledarskap. Vi planerar inga stora omorganisationer under den här mandatperioden.


På fråga om vad hon anser om att den förre justitieministern Tomas Bodström gått ut och meddelat att Stefan Strömberg får gå innan beslutet offentliggjorts, säger Ask att hon är rätt van vid att den mannen spekulerar ganska mycket.


Stefan Strömberg kommer att tjänstgöra som rikspolischef året ut. Därefter anställs han som generaldirektör i regeringskansliet med placering i justitiedepartementet. Till dess att regeringen har utsett en ny rikspolischef tjänstgör Bengt Svenson, tidigare länspolismästare i Örebro och nu chef för polisavdelningen vid rikspolisstyrelsen, som tillförordnad rikspolischef.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0