Översyn av polisens arbetsmetoder

Regeringen har beslutat om direktiv till en utredning som ska överväga frågor angående de brottsbekämpande myndigheternas dolda spanings- och utredningsverksamhet.

Utredaren ska bland annat överväga i vilken utsträckning de brottsbekämpande myndigheterna bör kunna företa s.k. infiltrationsoperationer och då kunna ta del i brottsliga aktiviteter när detta är nödvändigt för att allvarlig brottslighet ska kunna förhindras och avslöjas. Vidare ska utredaren överväga i vad mån en gärningsman som redan har inlett eller fullbordat brottslig verksamhet ska kunna provoceras att röja sig så att brottsligheten kan förhindras eller beivras. Utredaren ska utifrån övervägandena föreslå lagändringar.

I uppdraget ingår även att överväga behovet av en författningsreglering av dold användning av tekniska spaningsmetoder liksom förutsättningarna för att i samband med infiltrationsoperationer t.ex. gå in i annans bostad.

Utredaren ska särskilt beakta rättssäkerhets- och integritetsskyddsaspekterna, förhållandena i andra länder och det internationella brottsbekämpande samarbetet.

Det är naturligt att svensk polis har möjlighet att använda sig av olika slag av dolda spanings- och utredningsmetoder i arbetet med att bekämpa grov kriminalitet. Samtidigt måste regleringen av sådana metoder vara tydlig och balanserad och tillgodose såväl intresset av effektivitet i brottsbekämpningen som intresset av rättssäkerhet och ett gott integritetsskydd. Den utredning som regeringen nu har beslutat om får till uppgift att ta fram en sådan reglering, säger justitieminister Beatrice Ask.

Uppdraget ska redovisas slutligt senast den 31 maj 2009.


Läs också:
Dir 2007:185 Vissa polisiära arbetsmetoder


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0