Organiserat svartarbete i byggbranschen

Oanmälda arbetsplatsbesök kan förebygga organiserat svartarbete i byggbranschen. Ett annat förslag är att förändra lagen så företag varje månad måste redovisa arbetsgivaravgifter och innehållen källskatt för personalen på individnivå. Det föreslår Brottsförebyggande rådet (Brå) i rapporten Organiserat svartarbete i byggbranschen.

Brå-rapport

Det har länge påståtts att ekonomisk brottslighet är utbredd inom byggbranschen. På senare år har också härvor på över 100 miljoner avslöjats. Nu har Brå, på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten och Byggbranschen i samverkan, studerat handeln med svart arbetskraft. Till grund för rapporten ligger intervjuer, kvalitativa analyser av förundersökningar och telefonavlyssningar samt en nätverksanalys där de kriminellas nätverk studerats.

Branschkultur påverkar
Det finns flera faktorer som underlättar svartarbete i byggbranschen. Byggen sker nästan alltid i projektform, vilket försvårar möjligheten att långsiktigt planera personalförsörjningen. För att täcka upp vid arbetstoppar händer det därför att företag anser sig "tvungna" att anlita svart arbetskraft. Projektformen leder också till att det skapas informella nätverk där "alla känner alla". Lojaliteten inom byggbranschen "att inte tjalla" gör att brott sällan anmäls. Det finns även en kultur där kriminella handlingar kan bortförklaras med att "alla andra gör det" eller att svart arbetskraft är en förutsättning för att "ro bygget i hamn".


Myndigheterna kan inte kontrollera bort allt brottsligt. Därför måste branschens aktörer försöka förändra de attityder som främjar och befäster tystnadstraditioner, både hos arbetsgivare och hos arbetstagare. Alla branschens aktörer måste vara tydliga med att svartarbete i alla dess former är olagligt och arbetsgivarna måste bli bättre på att anmäla brott som de upptäcker
, säger Lars Korsell, brottsforskare på Brå.

Oanmälda besök förebygger
Ett sätt att dölja det organiserade svartarbetet är att ett seriöst företag anlitas för att uträtta sådant arbete som syns utåt. Det är också hos det företaget alla kontroller från fack, arbetsgivare och myndigheter sker. Därigenom kan den svarta verksamheten fortgå inom övriga delar av bygget, där det inte märks lika tydligt. För att motverka detta föreslås i rapporten legitimationsplikt för alla som vistas på arbetsplatsen. Skatteverket bör också få rätt att genomföra oanmälda besök på byggarbetsplatser.


Myndigheterna måste ut på fältet där det svarta arbetet pågår. Erfarenheterna av Skatteverkets oanmälda arbetsplatsbesök i restaurang- och frisörbranscherna är goda och lagstiftningen bör även gälla byggbranschen, säger Lars Korsell.


Oftast är myndigheternas insatser inriktade mot de personer som organiserar det svarta arbetet. Men en kompletterande strategi är att även upptäcka och straffa arbetstagare som tar svartjobb. Dessa insatser bör särskilt riktas mot kvalificerade yrkesarbetare. Det är de som har lättast för att få vita jobb och det är också de som har mest att förlora i anseende om de ertappas för skattebrott. Sådana insatser borde minska utbudet av svart arbetskraft.

Vi vet att de som klarar sig bra i den vita ekonomin också klarar sig bra i den svarta. Det är också dessa kvalificerade yrkesarbetare som är mest känsliga för en ökad upptäckts- och sanktionsrisk. Om myndigheterna intresserar sig mer för arbetstagarna bör det ha en klart förebyggande effekt
, säger Lars Korsell.

Tydligare skatteinbetalningar
Ett annat förslag i rapporten är att förändra lagstiftningen så de anställdas källskatt och arbetsgivaravgifter redovisas på individnivå månadsvis, i stället för vid årets slut.


En sådan förändring innebär att Skatteverket löpande kan kontrollera att skatter och avgifter betalas för de personer som är verksamma på ett bygge. Dessutom kan den enskilda arbetstagaren kontrollera att arbetsgivaren faktiskt redovisar skatten till Skatteverket, säger Lars Korsell.


Du kan läsa rapporten Organiserat svartarbete i byggbranschen här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0