Omfattningen av prostitutionen i Sverige

Det är svårt att få en klar bild om hur många som prostituerar sig och det är också svårt att se om omfattningen ökar eller minskar. Gatuprostitutionen är dock på väg tillbaka och ny teknik utvecklar kontaktsätten mellan säljare och sexköpare. Det framgår av den kartläggning av prostitutionen i Sverige som Socialstyrelsen presenterar idag.


I kartläggningen användes flera metoder för att få fram uppgifter. Intervjuer, där hälften av de intervjuade haft egen erfarenhet av prostitution, enkäter och intervjuer med landets kommuner och polismyndigheter samt en särskild kartläggning av Internet.


Resultaten visar att kunskapen om prostitutionen är relativt liten hos kommunerna och polismyndigheterna. 17 procent av kommunerna säger att de vet att prostitution förekommer och 17 procent att de tror att det är så. Av de 17 polismyndigheter som svarat säger 2 att de vet att det förekommer och 10 att de tror att personer säljer sexuella tjänster i deras distrikt.


Internet och mobiltelefoner förändrar kontaktvägarna mellan säljare och köpare i samma takt som samhället i övrigt utvecklar användandet av ny teknik, t.ex. forum, bloggar och chattar.


Gatuprostitutionen försvann snabbt när sexköpslagen kom. Både kartläggningen från 2004 och denna visar att den långsamt är på väg tillbaka.


En sammanfattning av rapporten hittar du här och hela rapporten, Kännedom om prostitution 2007, här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0