Ny utredning för att stärka skyddet för barn och unga

Det har gått 25 år sedan socialtjänstreformen genomfördes och vi fick socialtjänstlagen och LVU. Sedan dess har stora och snabba förändringar skett i samhället. Såväl lagstiftningen som förväntningar från allmänheten och berörda myndigheter ställer ökade krav på den sociala barn- och ungdomsvården. Ett antal uppmärksammade och säkerligen många ouppmärksammade fall visar också tydligt att skyddet och stödet till barn och unga måste stärkas. Därför sättet vi nu igång med en översyn av samtliga bestämmelser på detta område, säger Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister i en kommentar.

En särskild utredare i uppdrag att se över samtliga bestämmelser till skydd och stöd för barn och unga i socialtjänstlagen och LVU och lämna förslag till de förändringar som behövs. När översynen är klar ska utredaren ta ställning till om bestämmelserna ska föras samman i en särskild lag. Utredaren ska också ta ställning till om de bestämmelser i socialtjänstlagen som reglerar socialtjänstens familjerättsliga arbete också ska föras över till den särskilda lagen.

Utredaren ska även bland annat ge svar på frågorna
Behöver reglerna om anmälningsskyldigheten förtydligas så att det till exempel tydligare framgår när man ska anmäla och hur återkoppling kan ske från den sociala barn- och ungdomsvården till den som anmält?

Behöver reglerna om utredningar av barns förhållanden kompletteras, till exempel genom tydligare regler om hur bedömningen av innehållet i en anmälan ska göras och genom att införa en möjlighet att påbörja en utredning om ett barns förhållanden utan att föräldrarna blir informerade?

Behöver reglerna om insatser ändras till exempel genom att det införs bestämmelser om så kallad mellantvång när hemförhållandena brister och föräldrarna tackar nej till föreslagna insatser?

Hur kan villkoren för familjehem förbättras? Finns det till exempel behov av familjehem med olika slags kvalifikationer för att möta barns och ungas olika behov? Behövs det regler för att tydliggöra familjehemmens uppdrag?

Vilken kompetens behöv för att arbeta inom den sociala barn- och ungdomsvården? Socialsekreterare som arbetar med myndighetsutövning har komplexa och svåra uppgifter. De behöver särskild kompetens och erfarenhet för att klara sitt arbete. Det behöver klargöras vilka krav man kan ställa på dem. Detsamma gäller för de socialsekreterare som arbetar med utredningar om vårdnad, boende och umgänge.

Utredaren ska redovisa uppdraget senast den 15 juni 2009.


Generaldirektören Kerstin Wigzell har förordnats som utredare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0