Livssituationen för ungdomar i utanförskapsområden analyseras

Regeringen har i dag gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att genomföra en tematisk analys av ungdomars levnadsvillkor i ett antal utanförskapsområden. Analysen ska ha särskild inriktning på hur ungdomarna har det i skolan och på arbetsmarknaden och redovisas till Regeringskansliet senast den 30 november 2008.

Ungdomar i utanförskapsområden är en viktig målgrupp i arbetet med att bryta utanförskapet. Regeringen vill därför analysera ungdomars situation i utanförskapsområdena och få underlag för vilka insatser och åtgärder som fungerar när det gäller att bryta utanförskapet bland ungdomar, säger ungdomsminister Nyamko Sabuni.

Ungdomsstyrelsen ska välja ut ett antal områden bland de stadsdelar som omfattas av statens erbjudande till kommuner att teckna lokala utvecklingsavtal. I analysen ska ingå en översiktlig beskrivning av dessa områden. Vidare ska ingå beskrivning av ungdomar i dessa områden fördelade efter ålder, kön, socioekonomisk bakgrund och inrikes/utrikes födda samt hur många som varken studerar eller arbetar. Hur ungdomar upplever området och hur de ser på sina framtidsutsikter ska också analyseras.

Ungdomsstyrelsen ska särskilt belysa ungdomars utbildningssituation i de utvalda områdena. I analysen ska ingå en beskrivning av skolans förutsättningar och resultat ur ett ungdomsperspektiv samt av arbetsmiljö och trivsel i skolan.

Vad som utmärker den lokala arbetsmarknaden, vilken arbetslöshet som råder bland ungdomar, ungdomars entreprenörskap samt vilka olika insatser som finns för att stödja ungdomar i att få ett arbete ska analyseras. Ungdomsstyrelsen ska även belysa hur ungdomar planerar för framtida sysselsättning och hur de ser på sin framtida situation på arbetsmarknaden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0