Läkemedelsverkets finansiering

Att Läkemedelsverket finansieras av läkemedelsindustrin är inget jag är någon vän av. Nyordning krävs och kommer. Vid kammardebatten om budgetbetänkande SoU1 nyligen hade miljöpartisten Thomas Nihlén ett anförande där han bland annat tog upp frågan om Läkemedelsverkets finansiering.

Här följer avsnittet om Läkemedelsverkets finansiering i Nihléns anförande:


Läkemedelsverkets verksamhet inom området läkemedel finansieras till 100 procent genom registreringsavgifter från läkemedelsindustrin samt årsavgifter för alla godkända läkemedel.


Denna finansieringsform skapar direkta, ekonomiska kopplingar mellan Läkemedelsverket och läkemedelsindustrin.


Vi anser att det är ytterst tveksamt att Läkemedelsverket finansieras helt genom avgifter från Läkemedelsindustrin, eftersom det är mycket stora ekonomiska intressen som står på spel för läkemedelsbolaget i samband med att ett läkemedel skall godkännas eller ej. Läkemedelsverket skall dessutom både godkänna läkemedel samt vara tillsynsmyndighet.

Med den finansieringsform som Läkemedelsverket har idag kan det inte helt uteslutas att situationer kan uppstå när Läkemedelsverkets självständighet och opartiskhet kan ifrågasättas.


För att undvika detta föreslår vi i vårt budgetförslag att Läkemedelsverket i sin helhet finansieras via ett statligt anslag på 370 miljoner.


De avgifter som läkemedelsbolagen betalar för Läkemedelsverkets tjänster skall gå direkt in i statskassan.


Hela anförandet av Thomas Nihlén finns här.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0