Läkare och psykolog dömda för grovt bedrägeri och dokumentförfalskning

En läkare och en psykolog har i Oslo tingsrätt dömts till fängelse i två år och fyra månader respektive ett år för bland annat grovt bedrägeri och dokumentförfalskning. Domstolen bedömer att den faktiska förlusten och den potentiella förlusten för socialförsäkringssystemet uppgår till totalt cirka 130 miljoner kronor.


Bedrägerierna genomfördes i samband med utfärdandet av över 50 oriktiga läkar- och psykologutlåtanden. Istället för att genomföra försvarliga, individuella värderingar av hälsotillståndet hos varje patient producerade läkaren och psykologen utlåtanden baserade på fiktiva och/eller överdrivna sjukdomsbilder.


Läkaren har sedan mitten av 1980-talet och till dess han blev av med legitimationen 2001 lämnat läkarutlåtanden med felaktiga och/eller vilseledande innehåll. Rätten slår fast att läkarens handlingar resulterat i en faktisk förlust för socialförsäkringssystemet på 20 miljoner kronor och en potentiell förlust på närmare 100 miljoner kronor.


Psykologen som praktiserade utan legitimation dömdes bland annat för medhjälp till grovt försäkringsbedrägeri och dokumentförfalskning. Hennes handlingar resulterade i en faktisk förlust på närmare 14 miljoner kronor och en potentiell förlust på cirka 45 miljoner kronor.


Vid beräkningen av straffet har domstolen bland annat tagit hänsyn till att läkaren och psykologen har missbrukat den tillit som är förknippad med deras yrken.


Den intresserade kan få ytterligare information via førstestatsadvokat Marianne Djupesland på telefon +45 911 15 460.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0