Kokain till kokainister och heroin till heroinister?

Den brittiska regeringens rådgivande organ i narkotikafrågor, ACMD (the Advisory Council for the Misuse of Drugs), har föreslagit regeringen att brittiska sjuksköterskor och apotekare bör få ansöka om licens för att kunna förskriva heroin och kokain, vilket idag bara kan göras av läkare.


Ordföranden för ACMD, Sir Michael Rawlins, skrev nyligen ett brev till Vernon Coaker vid inrikesministeriet där Rawlins föreslog en lagändring för att göra det möjligt för sjuksköterskor och apotekare att förskriva heroin (diamorfin), kokain eller dipipanone (en smärtstillande opioid). Idag har ett litet antal läkare tillstånd att förskriva kokain till kroniska missbrukare, som dessa måste 'snorta' framför ögonen på farbror doktorn. Hemkörning accepteras inte.


Det blir nu inget av med en sådan förskrivning för sjuksköterskor och apotekare enligt ett uttalande från en talesman för inrikesdepartementet. Vederbörande säger, enligt Healthcare republic, att Vi har inte för avsikt att låta sjuksköterskor eller apotekare ansöka om licens för att behandla missbrukare med kokain.

Ett fantastiskt uttalandeegentligen - att behandla missbrukare med kokain. Att "behandla" en kokainmissbrukare med kokain är lika begåvat som att "behandla" en heroinist med heroin. Det krävs ingen läkarexamen för att begripa det.


ACMD ligger inte på latsidan när det gäller förslag som gagnar skadeproduktionen och jag väntar bara på den dag då någon politiker vågar ta bladet från munnen och konstatera att det inte föreligger något fortsatt behov av ACMD:s drogpolitiska galenskaper. 


ACMD:s senaste 'grepp' är att ecstasy ska nedklassificeras, på samma sätt som gjordes med cannabis i januari 2004, från klass B till klass C.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0