Barn som avlidit i anledning av brott

Enligt lag (2007:606) om utredningar avseende barn som har avlidit i anledning av brott m.m. ska en utredning genomföras när ett brott har begåtts mot ett barn och barnet avlidit i anledning av brottet eller det annars finns särskilda skäl att utreda ett barns dödsfall. Syftet med utredningarna är att ge underlag till förslag till åtgärder som förebygger att barn far illa.


Av förordning (2007:748) om utredningar avseende barn som avlidit i anledning av brott m.m. framgår att det är Socialstyrelsen som är utredande myndighet.


Det är polismyndighet eller åklagare som ska underrätta Socialstyrelsen om vilka fall som kan bli föremål för utredning. Underrättelse ska t.ex. ske vid beslut att inte inleda eller att lägga ned en förundersökning som avser misstanke om här avsedda brott.


Har åklagare väckt åtal eller bevistalan skall åklagaren, efter att domstolens dom eller slutliga beslut i målet vunnit laga kraft, underrätta Socialstyrelsen om domen eller beslutet. Socialstyrelsen får inte inleda en utredning förrän en underrättelse inkommit till myndigheten om det inte är fråga om barn som avlidit utomlands. Utredningarna ska bedrivas så att de inte medför men för en brottsutredning, rättegång eller ärende om tillsyn.


För att en utredning ska genomföras krävs också att det finns särskild anledning att anta att dödsfallet har samband med något förhållande som har inneburit att barnet varit i behov av skydd. Denna sistnämnda fråga ankommer det på Socialstyrelsen att ta ställning till. 


När det gäller dödsfall som inträffat före lagens ikraftträdande får Socialstyrelsen inleda utredning utan att underrättelse inkommit från polis eller åklagare. Sådana utredningar får endast avse fall där det genom lagakraftvunnen dom konstaterats att ett brott har begåtts mot ett barn som avlidit i anledning av brottet.


Underrättelse skall skickas till följande adress:

Socialstyrelsen
Socialtjänstavdelningen
Ewa Gustafsson
106 30 Stockholm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0