Cannabismetaboliter vanligast hos skadade bilförare

I senaste utgåvan av EMA (Emergency Medicine Australasia) redovisas en studie om droger i trafiken. 

Syftet med studien var att undersöka förekomsten av droger hos skadade förare i Victoria (Australien) som varit med om en olycka och sedan förts till sjukhus. 

Blodprover togs på förare som förts till The Alfred Emergency & Trauma Centre (Prahran, Vic.) efter olyckan. 436 prover analyserades.  

Cannabismetaboliter var vanligast förekommande i proverna (46.7%). THC förekom i 33 prover (7.6%). Därutöver förekom bensodiazepiner (15.6%), opiater (11%), amfetamin (4.1%) och metadon (3%). Kokain fanns i 1.4% av de analyserade fallen. 

I 66% av fallen var ´olycksförarna´ män och kvinnor i åldrarna 15-44 år och det var i denna grupp som man fann nästan alla fall av THC i analyserna. I äldre åldersgrupper var förekomsten av bensodiazepiner vanligare och bland kvinnor äldre än 65 år var 30% av proven positiva för bensodiazepiner. 

Forskarna drar, inte helt oväntat, slutsatsen att det krävs ytterligare insatser för att minska förekomsten av  droger i samband med bilkörning.  

Läs mer:
Chin Wei Ch´ng, Mark Fitzgerald, Jim Gerostamoulos, Peter Cameron, Dinh Bui, Olaf H Drummer, Jeremy Potter, Morris Odell (2007)
Drug use in motor vehicle drivers presenting to an Australian, adult major trauma centre
Emergency Medicine Australasia 19 (4), 359-365.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0