Antalet gäng som ägnar sig åt organiserad brottslighet ökar

CISC
   Organiserad brottslighet i Kanada

17 augusti offentliggjorde CISC (Criminal Intelligence Service Canada) årets rapport om organiserad brottslighet i Kanada. Rapporten ger allmänheten en nationell överblick om den organiserade brottsligheten i syfte att öka medvetenheten hos allmänheten om hotet från den organiserade brottsligheten. 

Av rapporten framgår att den organiserade brottsligheten och antalet grupperingar som ägnar sig åt handel med narkotika i Kanada ökar. 

Enligt The Criminal Code of Canada (467.1) menas med en ´kriminell organisation´ 
* en grupp som består av tre eller flera personer i eller utanför Kanada; och
* som har som ett av sina huvudsakliga syften eller huvudsakliga aktiviteter att underlätta eller begå ett eller flera brott som, om de begås, sannolikt skulle resultera i direkt eller indirekt mottagande av en materiell fördel, inklusive en finansiell fördel, för gruppen eller för någon av de personer som utgör gruppen. 

Det inkluderar inte en grupp individer som går samman godtyckligt för att begå ett brott. 

CISC har identifierat omkring 950 grupperingar som ägnar sig åt organiserad brottslighet. 2006 var motsvarande siffra 800 sådana grupperingar.
 

CISC konstaterar att den organiserade brottsligheten verkar varhelst det finns förtjänster att göra. Nästan alla grupperingarna arbetar i nätverk eller i direkt samarbete med andra grupperingar för att underlätta den kriminella verksamheten, t ex genom gemensam finansiering av större importer. 

Några uppgifter ur rapporten
 
* Grupperingarna använder våld, ofta med hjälp av illegala vapen, för att främja och skydda sina kriminella intressen. I många fall riktas våldet mot andra kriminella, men oskyldiga offer skadas eller dödas ibland.       

* Våld kan användas för att skrämma eller tvinga individer eller områden under längre eller kortare perioder.        

* Den illegala narkotikahandeln skapar mer kriminell aktivitet än någon annan kriminell marknad
. Aktiviteter inom narkotikahandeln resulterar i överfall, mord och egendomsbrott utöver ett antal hälsoeffekter som ett resultat av användningen av narkotika.

* Marijuanaodlingar medför ett antal allvarliga hälso- och säkerhetsrisker för de som driver odlingarna och för omgivningen. Många odlingar i bostadsområden använder farliga avledningar av elektricitet och innehåller ett antal brandrisker som blottlagda ledningar och flyktiga kemikalier. Ångor från kemikalier som används för att påskynda tillväxten kan orsaka problem för luftvägarna liksom förekomsten av höga nivåer av mögel och pollen.       

* Metamfetamin är mycket beroendeframkallande och fysiskt farligt för användarna. Metamfetamin kan göra användarna mycket aggressiva och våldsamma. Även om det är relativt enkelt att tillverka metamfetamin så är kemikalierna mycket giftiga, frätande och lättantändliga i samband med framställningen. Bränder och eplosioner har inträffat i hemliga laboratorier och orsakat allvarlig oro för den allmänna säkerheten.

* Finansiell brottslighet skadar kanadensarna och företagsvärlden. Bedrägerier med betal-/kreditkort och lån påverkar betal-/kreditkortsmarknaden negativt och också banker och kreditinstitut. Marknadsföringsbedrägerier och manipulering av aktiemarknaden skadar direkt individer-med potentiella förödande, finansiella konsekvenser. The Insurance Bureau of Canada konstaterar att bedrägerier fortsätter att kosta kanadensarna mer än en miljard dollar årligen.

* Penningtvätt och återinvestering av vinning från brottslig verksamhet kan underminera den legala (vita)ekonomin. Eftersom penningtvätt involverar ett antal finansiella tjänster kan den orsaka kedjereaktioner som påverkar många finansiella institutioner. Kriminella inom den organiserade brottsligheten är kapabla att manipulera finansiella system och institutioner och korrumpera tjänstemän för att underlätta penningtvätt.

* Smuggling av varor kan i hög grad påverka samhället, särskilt genom förlust av skatteintäkter. Legitima företag förlorar också förtjänster till de som illegalt säljer smugglade varor till avsevärt lägre priser. Det finns också allvarlig anledning till oro för hälsan när det gäller innehållet och kvalitén på insmugglade varor, t ex illegalt tillverkad alkohol, eftersom allvarliga hälsoproblem eller dödsfall kan bli resultatet av konsumtion av sådana varor.

* Förfalskade produkter underminerar regeringens skatteintäkter och den legala industrins förtjänster. Förfalskade produkter kan ge allvarliga hälso- och säkerhetsrisker på grund av felaktig eller ingen etikettering eller föreskrifter. Så kan till exempel förfalskade läkemedelsprodukter innehålla inaktiva eller felaktiga ingredienser, ha felaktiga doseringar eller vara förorenade.

* Individer som smugglas in i Kanada kan ha ett allvarligt brottsregister och därmed utgöra ett potentiellt hot mot allmänheten. Människohandel med kvinnor resulterar ofta i att dessa tvingas in i sexindustrin för att betala av skulder eller avgifter. Offren utsätts för fysisk och psykisk misshandel och drabbas ofta av sexuellt överförbara och infektiösa sjukdomar genom arbete inom sexindustrin. 

Kriminella marknader
 

Illegala droger

Med omkring 80% av alla kända kriminella grupperingar inblandade, fortsätter den illegala narkotikamarknaden att vara den viktigaste kriminella marknaden i Kanada. Ingen enstaka grupp dominerar något speciellt område av denna marknad. 

Marijuana
Marijuana fortsätter att vara den mest producerade och missbrukade illegala narkotikan i Kanada med en majoritet av de kriminella grupperingarna inblandade i odling, distribution och transporter. 

Kokain
Efterfrågan på kokain är fortsatt stor, särskilt i stadsområden i hela landet. Storskalig import och distribution av kokain mellan landets olika delar utgör huvudaktiviteterna för flera av de mest sofistikerade organiserade kriminella grupperingarna. 

Heroin
Heroinmarknaden är liten men väletablerad med ett litet antal grupperingar sysselsatta med import av drogen. 

Ecstasy
Kanada har blivit ett ursprungsland för ecstasy med inhemsk produktion i huvudsak koncentrerad till B.C. (British Columbia) och Ontario. Ecstasy producerad i Kanada exporteras till USA och till andra marknader. 

Metamfetamin
Kanadas marknad för metamfetamin tillgodoses huvudsakligen genom inhemsk produktion. Ett litet antal kriminella grupperingar exporterar metamfetamin till USA. 

Rapporten innehåller ytterligare detaljer om ekonomisk brottslighet, människosmuggling,  människohandel och ett flertal andra brottstyper. 

Den intresserade kan läsa hela rapporten (på engelska) här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0