Världshälsodagen uppmärksammar nya hot mot människors hälsa

Den 7 april är det världshälsodagen, en dag där Världshälsoorganisationen WHO årligen uppmärksammar världens länder på olika hälsoproblem. Årets tema är internationella hälsohot och världens länder uppmanas att investera i hälsa och bygga en säkrare framtid.

De gemensamma hälsohoten är av många slag, från smittsamma sjukdomar och bioterrorism till miljöns effekter på hälsan. Hälsohoten känner inga gränser varför internationellt samarbete och starka hälsosystem är nödvändigt.

Inom WHO-samarbetet prioriterar regeringen många frågor som bland annat rör fattiga länders hälsosystem, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, smittsamma sjukdomar som hiv/aids, pandemisk influensa och antibiotikaresistens. Sverige bidrar som relativt stor givare till WHO och även med teknisk expertis.

WHO har ett utvecklat program för att bekämpa utbrotten av fågelinfluensa och ett program för beredskap mot influensapandemi. Sverige stödjer det aktiva samarbetet mellan WHO, berörda FN-organ och Världsbanken inom området. På nationell nivå arbetar regeringen aktivt med beredskap mot smittsamma sjukdomar. Under hösten  2006 genomförde regeringen en influensapandemiövning och i mars i år genomfördes en motsvarande övning inom hela Regeringskansliet med representanter från samtliga departement.

Den 15  juni 2007 träder WHO:s nya internationella hälsoreglemente i kraft. Samma dag träder ny svensk lagstiftning i kraft för att kunna genomföra åtagandena i reglementet fullt ut. Syftet med reglementet är att skydda mot internationella hot mot människors hälsa samtidigt som de åtgärder stater vidtar inte ska utgöra ett större hinder för resandet och trafiken än vad som är motiverat av hälsoskäl.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0