Utredare och direktiv klara för patientsäkerhetsutredning

Regeringen utsåg 19 april hovrättsrådet Lars Lundgren till särskild utredare till den nya utredningen om patientsäkerhet och tillsyn.  Lars Lundgren ska lämna sitt slutbetänkande senast 31 december 2008.

Patientsäkerhetsutredningen ska göra en samlad översyn av lagstiftningen inom patientsäkerhetsområdet.  

Utredaren ska bland annat:

* Överväga om det ska införas krav på att den som erbjuds anställning i hälso- och sjukvården ska lämna ett utdrag ur belastningsregistret för att kunna få anställning.
* Särskilt granska det regelverk som styr Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds (HSAN) verksamhet och undersöka hur patientens möjligheter att få hjälp och stöd av patientnämnden kan säkerställas oavsett var i landet denne är bosatt.
* Utredningen ska även, i syfte att stärka patientperspektivet och kvalitetsutvecklingen, överväga hur patientnämnderna uppfyller sitt åtagande och vad detta åtagande bör omfatta.
* Se över förutsättningarna för att införa en anmälningsskyldighet för apotekspersonal som uppmärksammar läkare eller tandläkare vars förskrivning av beroendeframkallande läkemedel kan ifrågasättas.
* Utreda om sakkunniga läkare och tandläkare som anlitas i till exempel försäkringsärenden samt försäkringsläkarna och tandläkarna vid Försäkringskassan ska stå under statlig tillsyn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0