Satsningar på förstärkt social omsorg i vårbudgeten

Regeringen gör stora satsningar på viktiga områden inom det socialpolitiska området i vårbudgeten. Nya medel tillförs för att bekämpa narkotikan och minska alkoholskadorna. Regeringen möjliggör också för ungdomar att feriearbeta utan att det påverkar familjens försörjningsstöd. Arbetet påbörjas med att reformera tandvårdsstödet för vuxna. Dessutom förändras utformningen av Bostadstillägget för pensionärer för att öka den andel som den enskilde får behålla när arbetsinkomsten ökar.

Nya regler för feriearbetande ungdomar i familjer med socialbidrag
Regeringen vill stärka anknytningen till arbetsmarknaden för ungdomar vars familjer är beroende av försörjningsstöd. En enhetlig regel ska därför skapas för hur stor del av den intjänade inkomsten från feriearbete som dessa ungdomar får behålla, utan att det ekonomiska biståndet till familjen minskar. Regeringen satsar 30 miljoner kronor per år för detta under åren 2008-2010.

Mer pengar till alkohol- och narkotikapolitiska åtgärder
Regeringen bedömer att det behövs ytterligare 185 miljoner kronor per år under 2008-2010 för alkohol- och narkotikapolitiska åtgärder. Det totala anslaget för detta arbete blir cirka 260 miljoner kronor per år. Regeringen vill fortsätta att driva en ambitiös politik för att minska alkoholskadorna och bekämpa narkotikan.

Mer valfrihet för funktionshindrade
För att förbättra möjligheterna för Stiftelsen Rikstolktjänst att bedriva insatser för personer med funktionshinder tillförs 2 miljoner kronor för 2007. Regeringen avser även att starta en försöksverksamhet för att öka valfriheten när det gäller hjälpmedel till äldre och funktionshindrade. Försöksverksamheten är treårig och startar 2007.

Stärkt IT i vården
För att regeringens mål ska infrias om en stärkt ställning för patienterna, bättre tillgänglighet, ökad mångfald och valfrihet i vården måste informationshanteringen i hälso- och sjukvården förbättras. Därför satsar regeringen under innevarande år 175 miljoner kronor på detta område.

Förbättrat tandvårdsstöd för vuxna
I början av 2008 avser regeringen lägga ett förslag om en tandvårdsreform. Genom reformen ska skyddet mot höga kostnader förbättras, bland annat införs en tandvårdscheck som stöd till regelbundna undersökningar. Checken ska även kunna användas som delbetalning för så kallad abonnemangstandvård. Regeringen avsatte redan i budgetpropositionen för 2007 medel för tandvårdsreformens genomförande.

Satsningar på psykiatrin
De stora behoven hos psykiskt sjuka av en väl fungerande psykiatri och stöd till anhöriga har inte kunnat mötas på ett fullgott sätt. Regeringen har därför beslutat satsa 500 miljoner kronor under 2007 för att stärka den psykiatriska vården. Även under 2008 beräknas 500 miljoner kunna satsas, och under 2009 satsas 250 miljoner. Satsningen syftar till att stärka tillgängligheten och kvalitén inom vården. Det handlar bland annat om att stärka personalens kompetens, att prioritera vården och stödet till barn och unga samt ökad tillgång till psykosocial kompetens.

Förändrat bostadstillägg för pensionärer
Regeringen har redan genomfört en rad åtgärder för att göra det mer lönsamt att arbeta. Genom vårbudgeten förändras även utformningen av Bostadstillägget för pensionärer (BTP) i syfte att öka den andel som den enskilde får behålla när arbetsinkomsten ökar. Tidigare reducerades BTP med upp till 50 öre för varje krona i ökad inkomst. Efter förändringen kommer BTP att endast reduceras med 31 öre som mest. De nya reglerna påverkar även hushåll där den ena partnern arbetar och den andra har pension, sjukersättning eller aktivitetsersättning. Förslaget gäller alla som är berättigade till BTP och föreslås börja gälla den 1 januari 2008.

Ökat anslag för att skapa beredskap inför influensapandemi
Sverige ska ha en god beredskap vid en eventuell influensapandemi. Regeringen avsätter en miljard kronor under perioden 2008-2010 för detta ändamål. Anslaget ska vid behov användas för att bygga upp kapacitet för att producera vaccin och för att ingå avtal om leverans av vacciner i händelse av en pandemi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0