Ny webbplats för framgångsrik samtalsmetod

Statens folkhälsoinstitut startar en ny webbplats om motiverande samtal, en effektiv samtalsmetod för att motivera människor att förändra sin livsstil.  

Motiverande samtal (engelska Motivational Interviewing, MI) används bland annat när det gäller samtal om alkohol, droger, rökning, sexuellt riskbeteende, spel, kost och motion. Metoden utvecklades i USA i slutet av 1980-talet vid behandling av alkoholberoende.  

Syftet är att öka den inre motivationen till förändring genom att lägga stor vikt vid att utforska och lösa ambivalens, det vill säga skälen för och emot förändringen.

Behandlaren lyssnar, försöker förstå patientens perspektiv och väntar sig att patienten ska hitta sina egna svar och fatta egna beslut.  Intresset för metoden är stort i Sverige, särskilt inom beroendevården och primärvården men även inom andra delar av hälso- och sjukvården, skolhälsovården, kriminalvården och socialtjänsten. 

Den nya webbplatsen ska fungera som en kunskapsbank för intresserade och rymmer förutom en manual om motiverande samtal även litteratur, utbildningar samt tillämpning och vetenskapliga studier på de olika livsstilsområdena.  

Studier visar att metoden motiverande samtal är särskilt framgångsrik vid alkohol- och drogproblem.  

Läs mer om motiverande samtal på: www.fhi.se/mi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0