Ny version av förteckning över dopningsmedel

Folkhälsoinstitutet har reviderat sin förteckning över dopningsmedel enligt dopningslagen.  

Förteckningen är avsedd som ett stöd i det praktiska arbetet för rättsväsendet, myndigheter, organisationer och institutioner som behöver en vägledning i vilka substanser som det kan anses vara straffbart att befatta sig med.  

Till skillnad från narkotikastrafflagen eller lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor saknar dopningslagen (1991:1969 med tillhörande ändringar i denna lag) referens till internationella överenskommelser och/eller regeringsbeslut om vilka preparat som omfattas av lagen.  

Dopningslagens konstruktion med en generell definition av dopningsmedlen medför att förteckningen blir en tolkning av dopningslagen.  

Bakom förteckningen står experter från Centrum för Andrologi och Sexualmedicin samt Dopinglaboratoriet vid Karolinska Universitetssjukhuset, Livsmedelsverket, Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Stockholm, Rättsmedicinalverket, Statens folkhälsoinstitut, Statens Kriminaltekniska Laboratorium samt Tullverkets laboratorium.  

Första utgåvan kom i februari 2006 och den nu utgivna versionen är den andra. 

Expertgruppen kommer i ett nästa steg i utvecklingen av förteckningens användbarhet ta fram en bilaga med vanligt förekommande handelsnamn för de upptagna substanserna. 

Du kan läsa mer om förteckningen här

Den nya versionen av expertgruppens förteckning hittar du här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0