EU-forskning kring depressionssjukdomar

Regeringen har beslutat om att Sverige, genom Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), ska delta i ett forskningssamarbete kring affektiva sjukdomar/depressioner inom ramen för COST. COST är ett europeiskt samarbetsprogram för teknisk, samhällsvetenskaplig och naturvetenskaplig forskning. Programmet syftar till att samordna FoU-projekt vid universitet, institut och industrier i Europa för ett effektivt utnyttjande av nationella forskningsresurser.

Samarbetet bedrivs i så kallade COST-aktioner där Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet kommer att ingå i projektet "Funktionella studier av hjärnan vid affektiv sjukdom/depression". Forskningen handlar om att utveckla datorbaserade analysmetoder för neurologiska data från patienter med affektiva sjukdomar, vilka orsakar stort lidande för både patienter och anhöriga samt medför betydande kostnader för samhället. Forskningen baseras på matematisk modellering av högdimensionella data och avancerad bild- och signal-behandling. Syftet med projektet är att först hitta olika samband i patientdata, för att därefter kunna identifiera homogena patientgrupper för specialdesignad behandling.

VINNOVA, verket för Innovationssystem, samordnar det svenska COST-deltagandet och är nationell koordinator. För mer information om COST-aktionen, kontakta respektive universitet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0