Belgiens premiärminister protesterar mot holländska cannabisplaner

Enligt belgiska media har den belgiske premiärministern, Guy Verhofstadt, skrivit ett ilsket brev till sin holländska kollega Jan Peter Balkenende angående holländska planer på att flytta sju av Maastrichts 16 coffee shops närmare gränsen till Belgien. 

Enligt den belgiska tidningen Hel Belang van Limsburg har Verhofstadt påmint Balkenende om att den holländska regeringen lovat, i den holländska regeringsförklaringen-sidan 34, paragraf 10, att inte lokalisera några coffee shops i närheten av landets gränser och inte heller i närheten av skolor. 

I brevet säger Verhofstadt vidare, enligt samma källa, att planerna på att flytta coffee shops närmare gränsen bryter mot Schengen-fördraget, artikel 36, som anger att ett lands narkotikapolitik inte ska vara till skada för grannländerna. 

Belgiens inrikesminister, Patrick Dewael, som förväntas ta upp frågan vid nästa möte mellan EU:s justitie- och inrikesministrar, säger till Het Belang van Limsburg, att Nederländerna måste lösa sitt eget problem, inte exportera det (Nederland moet dit probleem nu zelf oplossen en niet exporteren). 

Well spoken
, skulle förmodligen en engelsman säga. 

Läs också:
Verhofstadt schrijft boze brief naar Balkenende 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0