Tidiga insatser till barn och ungdomar som riskerar allvarlig psykisk ohälsa

"Barn och ungdomar som mår dåligt, är sjuka eller far illa, behöver tidiga professionella insatser från samhället. Vi vill förbättra vården och stödet för barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer. Väntetiderna ska minska, samordningen ska förbättras och metoderna utvecklas," säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

"Barn och ungdomar som riskerar att utveckla allvarlig psykisk sjukdom eller psykiska funktionshinder som vuxna, ska mötas med kunskapsbaserade insatser tidigt i livet för att förebygga en negativ utveckling. Ett nationellt kompetenscentrum ska bland annat sammanställa och föra ut kunskap, leda metodutveckling, genomföra utbildningar, erbjuda handledning samt stödja FoU-verksamhet."

"Många av dem som arbetar med psykisk ohälsa bland barn och ungdomar efterfrågar stöd och mer kompetensutveckling. Det nationella kompetenscentrat ska rikta sig till personal som är verksam t.ex. inom mödra- och barnavårdscentraler, ungdomsmottagningar, skolhälsovård, socialtjänst och BUP."

"Regeringen vill inrätta ett sådant nationellt centrum för tidiga insatser för barn och ungdomar som riskerar allvarlig psykisk sjukdom eller psykiska funktionshinder."

"Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att konkretisera hur det nationella kompetenscentrat skall utformas. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2006", säger Ylva Johansson.

Regeringen har i vårpropositionen anslagit 250 miljoner kronor årligen för 2007 och 2008 för att stärka barn- och ungdomspsykiatrin, samt 50 miljoner kronor till pilotprojekt runt landet för samverkan mellan elevhälsa, socialtjänst, BUP och polis.

Kommentarer
Postat av: Mats Eriksson

Min kommentar till regeringens satsing är väl:

Bla bla bla, det är valår så "vi" återställer en del av vad vi tidigare tagit bort men talar inte om att summan av kardemumman fortfarande är att vården är och blir sämre och sämre!
Men för att inte bara klaga så så är det naturligtvis bra att man ger tillbaka en del resurser av vad man tidigare kapat med motorsåg!

2006-09-03 @ 15:28:36
URL: http://droginformation.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0