Svenska folket säger ja till drogtester i skolan

En stor majoritet, två tredjedelar av svenskarna är positiva till att skolorna - högstadiet och gymnasiet - ska ha möjlighet att drogtesta sina elever.

SIFO har på uppdrag av RNS (Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle) ställt följande fråga till 1000 personer:

"Tycker du att skolan - högstadiet och gymnasiet - ska ha möjlighet att drogtesta sina elever eller tycker du inte det?"

67% svarade ja, 25% nej och 8% var tveksamma.

Arbetare är väsentligt mer positiva än tjänstemän och akademiker; LO-medlemmar 73%, TCO-medlemmar 63%, SACO-medlemmar 53%.
 
När det gäller partisympatier är borgerliga väljare (m+fp+c+kd) mer positiva, 71%, än vänsterväljare (s+v+mp), 59%.
 
RNS anser att drogtester är en bra metod att upptäcka missbruk av narkotika. Syftet ska vara att hjälpa unga människor att komma från narkotikamissbruket innan de har hunnit bli beroende.
 
I stort sett alla ungdomar upp till 18 år går i skolan. Om drogtester utvecklades till en standardmetod för skolorna att upptäcka och hjälpa, skulle detta på sikt kraftigt minska narkotikamissbrukets omfattning. Alla som idag är tunga missbrukare har någon gång, oftast i tonåren, börjat experimentera med narkotika i mindre skala.
 
SIFO-undersökningen visar att det finns ett tydligt stöd i opinionen för att skolorna ska använda sig av drogtester. De signaler som kommit hittills från Skolverket och regeringens Mobilisering mot narkotika är negativa till drogtester.

Den regering som tillträder efter valet bör så fort som möjligt skaffa sig kunskaper om drogtester som preventionsmetod och arbeta för att så många skolor som möjligt börjar använda metoden.

Ytterligare information om undersökningen kan den intresserade få av RNS förbundssekreterare Per Johansson, tel 070 - 830 17 89 (e-post: [email protected])

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0