Persson ut - Reinfeldt in

Valet är klart - så klart det nu kan bli om vi bortser från att förhandsväljarnas röster inte räknats än, men dessa kommer inte att påverka valutgången som innebär att vi i Sverige får ett maktskifte där Persson & Co gör sorti och ersätts av Reinfeldt & Co.

Den borgerliga alliansen, m,c,kd och fp, kommer nu att inneha regeringsmakten under de kommande fyra åren om inget exceptionellt inträffar. Hur regeringen kommer att se ut, med avseende på ministerposter, finns det inga besked om idag även om spekulationerna kring personer och konstellationer är många. Det enda vi vet med säkerhet är att Reinfeldt från 'nya' moderaterna blir Sveriges nye statsminister.

Vad kan då valutgången komma att betyda för en fortsatt restriktiv narkotikapolitik? Med intill visshet gränsande sannolikhet kommer den restriktiva narkotikapolitiken inte bara att behållas utan också att utvecklas. Regeringsskifte innebär möjligtvis att frågor som tidigare diskuterats, t ex användande av kräkmedel mot sväljare av narkotika, drogtester av barn under 15 år, nya och effektivare medel i kampen mot den organiserade brottsligheten, effektivare polis- och tullverksamhet, civila narkotikahundsekipage och ökat inflytande för organisationer  som arbetar för en utveckling av den restriktiva narkotikapolitiken för att nämna bara några få exempel, kommer att diskuteras vidare.

Alliansen har aviserat åtgärder för att öka tryggheten på gator och torg och i hemmen, ökade satsningar för att förbättra elevernas möjligheter till utbildning i en skolmiljö och på kraftfulla insatser på arbetsmarknaden för att nämna ytterligare några exempel.

Hur det blir med allt detta återstår att se när mångfacetterat prat ska omsättas i den praktiska verksta'n. Diskussioner, överväganden blandat med en nypa rävspel kommer i början av oktober att resultera i besked om den kommande regeringens regeringsförklaring och ministersammansättning.

En av de längst sittande rävarna, Göran Persson, besöker idag talmannen för att lämna in sin avskedsansökan. Samme Persson meddelade, ovanligt snabbt tycker många, att han också lämnar in som partiledare. En socialdemokratisk extrakongress utlyses till mars nästa år och efter den kan vi räkna med att Persson slickar såren i den nybyggda lyan. 

Bästa sammanställningen av valresultaten för riksdagsval, landstingsval och kommunval hittar du här.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0