Lex Bobby på remiss

Idag, 8 september, skickar regeringen ut lagförslag om barnskyddsutredningar, den s.k. Lex Bobby, på remiss.

Lagen innebär att en utredning ur barnskyddssynpunkt ska genomföras när ett barn avlidit till följd av brott eller om det annars finns särskilda skäl. Socialstyrelsen föreslås få ansvaret för dessa utredningar.
 
Lagförslaget omfattar dödsfall som inträffat i Sverige. Om dödsfallet skett utomlands gäller lagen endast om den som avlidit är svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige. Syftet med dessa skyddsutredningar är att klarlägga vad samhället känt till om barnets situation, vilka åtgärder som vidtagits och kunnat vidtas för att skydda barnet med anledning av det man vetat.

Under perioden 1990-94 dog i genomsnitt 10 barn per år till följd av brott. De senaste åren har siffran sjunkit till 5-6 barn.

"Antalet barn som dör i våldsbrott har visserligen nästan halverats på tio år. Men när dessa tragedier inträffar är det oerhört viktigt att gå till botten med vad som hänt," säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson. Genom att ta reda på var samhället brustit kan vi lära för framtiden och bli bättre på att skydda barn mot att utsättas för övergrepp.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2007, men ska också kunna tillämpas på dödsfall som inträffat två år före ikraftträdandet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0